PL

Róża dzika

Róża dzika (Rosa canina L.) to popularny gatunek krzewu z rodziny różowatych o charakterystycznych pędach wygiętych w łuk i silnych, zagiętych, haczykowatych kolcach. Inne jego nazwy to róża pospolita, róża polna, róża cierniowa, szypszyna. Bywa sadzona jako krzew ozdobny. Ma właściwości lecznicze i zastosowanie spożywcze.



Róża dzika (Rosa canina)
© medianauka.pl

Występowanie i środowisko

To pospolity w Polsce krzew, szczególnie na obrzeżach lasów, w pobliżu osiedli ludzkich, na zrębach, miedzach, nieużytkach.

Kwitnie w kwietniu.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 300 cm.

Łodyga jest wygięta w łuk.

Liście są złożone z 5-7 listków. Listki są pojedynczo lub podwójnie ząbkowane.

Kwiaty są różowe lub białe, pięciopłatkowe, pojedyncze lub w baldachogronach, pachnące.

Owoc to koralowa szupinka, owalna lub kulista o połyskującej powierzchni. W owocni znajduje się sporo żółtych orzeszków (nie są to nasiona).


Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zbiory i zastosowanie

Pozyskuje się dojrzałe owoce bez szypułek, a także kwiaty. Kwiaty zbiera się podczas suszy w kwietniu.

Owoc róży dzikiej zawiera dużo witaminy C, karotenoidy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, ksantofile, cukry, a także małe ilości witaminy B1, B2, E, K i PP.

Zastosowanie: owoc róży ma działanie wzmacniające, działa moczopędnie, żółciopędnie i przeciwskurczowo oraz przeciwzapalnie. Ma także działanie przeciwkrwotoczne, odtruwające, antydepresyjne i przeciwwirusowe. Wzmacnia także naczynia krwionośne.

Z płatków można zrobić konfitury, z owoców wytwarza się dżemy, soki i syropy, a także koncentraty witaminowe. Z owoców i płatków produkuje się herbatki. To także świetny surowiec na wino.

naparOdwar: 3 łyżki wysuszonych owoców dzikiej róży zalewamy zimną wodą (1 szklanka) i pozostawiamy na noc. Tak przygotowaną ciecz na drugi dzień podgrzewamy (gotujemy) przez kilka minut, nie dopuszczając do wrzenia. Po przecedzeniu można pić z miodem jako środek wzmacniający organizm.

Wino: Do balona o pojemności 10 l wsypujemy 5 kg owoców. Dosypujemy 2 kg cukru rozpuszczonego w 5 litrach wody. Dodajemy drożdże winne. Balon zamykamy rurką fermentacyjną. Balon umieszczamy w ciemnym pomieszczeniu na 4 tygodnie. Po tym okresie odlewamy wino i pozostawiamy do sklarowania. Można pić po kieliszku przed snem jako lek na wzmocnienie (działa pozytywnie na serce) i jako lek witaminowy.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-07-29, GAT-4468


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatróżowy kwiat
Grupa

krzew
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

synantropijne
Użytek

rośliny ogrodowe
roślina lecznicza
Liście

złożone




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.