Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Róża dzika
Rosa canina

Róża dzika (Rosa canina L.) to popularny gatunek krzewu z rodziny różowatych o charakterystycznych pędach wygiętych w łuk i silnych, zagiętych, haczykowatych kolcach. Inne jego nazwy to róża pospolita, róża polna, róża cierniowa, szypszyna. Bywa sadzona jako krzew ozdobny. Ma właściwości lecznicze i zastosowanie spożywcze.

Róża dzika (Rosa canina)
© medianauka.pl

Nazwa systematyczna
Róża dzika
Rosa canina L.
Synonimy
róża pospolita, róża polna, róża cierniowa, szypszyna.
Nazwy obce
angielska: Dog rose
niemiecka: Hunds-Rose
czeska: Růže šípková
francuska: Rosier des Chiens, Rosier des haies
hiszpańska: Rosal silvestre
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Wielkość
Wysokość: 300 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Rośliny (Plantae)
Klad: Naczyniowe
Klad: Nasienne
Klasa: Okrytonasienne, okrytozalążkowe
Rząd: Różowce (Rosales)
Rodzina: Różowate (Rosaceae)

Występowanie i środowisko

To pospolity w Polsce krzew, szczególnie na obrzeżach lasów, w pobliżu osiedli ludzkich, na zrębach, miedzach, nieużytkach.

Kwitnie w kwietniu.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 300 cm.

Łodyga jest wygięta w łuk.

Liście są złożone z 5-7 listków. Listki są pojedynczo lub podwójnie ząbkowane.

Kwiaty są różowe lub białe, pięciopłatkowe, pojedyncze lub w baldachogronach, pachnące.

Owoc to koralowa szupinka, owalna lub kulista o połyskującej powierzchni. W owocni znajduje się sporo żółtych orzeszków (nie są to nasiona).

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zbiory i zastosowanie

Pozyskuje się dojrzałe owoce bez szypułek, a także kwiaty. Kwiaty zbiera się podczas suszy w kwietniu.

Owoc róży dzikiej zawiera dużo witaminy C, karotenoidy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, ksantofile, cukry, a także małe ilości witaminy B1, B2, E, K i PP.

Zastosowanie: owoc róży ma działanie wzmacniające, działa moczopędnie, żółciopędnie i przeciwskurczowo oraz przeciwzapalnie. Ma także działanie przeciwkrwotoczne, odtruwające, antydepresyjne i przeciwwirusowe. Wzmacnia także naczynia krwionośne.

Z płatków można zrobić konfitury, z owoców wytwarza się dżemy, soki i syropy, a także koncentraty witaminowe. Z owoców i płatków produkuje się herbatki. To także świetny surowiec na wino.

naparOdwar: 3 łyżki wysuszonych owoców dzikiej róży zalewamy zimną wodą (1 szklanka) i pozostawiamy na noc. Tak przygotowaną ciecz na drugi dzień podgrzewamy (gotujemy) przez kilka minut, nie dopuszczając do wrzenia. Po przecedzeniu można pić z miodem jako środek wzmacniający organizm.

Wino: Do balona o pojemności 10 l wsypujemy 5 kg owoców. Dosypujemy 2 kg cukru rozpuszczonego w 5 litrach wody. Dodajemy drożdże winne. Balon zamykamy rurką fermentacyjną. Balon umieszczamy w ciemnym pomieszczeniu na 4 tygodnie. Po tym okresie odlewamy wino i pozostawiamy do sklarowania. Można pić po kieliszku przed snem jako lek na wzmocnienie (działa pozytywnie na serce) i jako lek witaminowy.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2017-07-29, GAT-4468





Parametry

Kolory kwiatów

biały kwiatróżowy kwiat
Grupa roślin

Krzew
Stanowisko

stanowisko nasłonecznione, widne
Środowsko

Rośliny synantropijne
Użytek

ogrodoweroślina o właściwościach leczniczych
Liście

złożone


Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.