Rzęsorek mniejszy

Rzęsorek mniejszy (Neomys anomalus) to gatunek ssaka z rodziny ryjówkowatych. Należy do jadowitych ssaków, który bez problemu jest w stanie upolować nawet większe od siebie ofiary. Wierzch ciała ciemny, spód jasny. Uszu nie widać, są ukryte w sierści. Jest bardzo podobny do rzęsorka rzeczka, od którego jest mniejszy średnio o około 2 cm. Różni się też budową ogona i owłosieniem stóp.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Występuje w Europie i Azji Mniejszej. W Polsce obecny na północy i południu oraz południowym wschodzie. Preferuje środowisko wilgotne.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny przez całą dobę. Nie zapada w sen zimowy. Ssak ten dożywa 1,5 roku. Kopie nory lub zasiedla gotowe, wykopane przez inne zwierzęta.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 10-15,5 cm, wysokość w kłębie wynosi do 3 cm, a ciężar ciała 7-16 g. Ogon ma długość od 4 do 6 cm.

To jadowity ssak. Jad jest zawarty w ślinie.

Pożywienie

Sporo je. Wciąż poszukuje pokarmu. Poluje na ślimaki, dżdżownice, inne bezkręgowce. Poluje też na płazy.

Rozmnażanie

Okres rozrodczy zaczyna się w kwietniu, kończy we wrześniu. Samica 2-3 razy do roku rodzi kilkanaście młodych (2-14). Ciąża trwa 20 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ssak ten jest chroniony.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

      Okres rozrodczy rzęsorka mniejszego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaRzęsorek rzeczek
Neomys fodiens
Ryjówkowate
Ryjówkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0

© medianauka.pl, 2022-05-23, GAT-16198






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Miasto
Animalium
Kolorowe skarpetki - forest animals
Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.