Ścierwicowate

Ścierwicowate (Sarcophagidae) to rodzina muchówek, która liczy dziś około 2800 gatunków. W Polsce żyją 122 gatunki z tej rodziny owadów.

Wygląd

Ciało jest szare z czarnymi pasami lub plamami. Ciało pokryte jest czarnymi włoskami. Na tułowiu znajdują się trzy podłużne paski. Oczy są czerwone. Skrzydła na ogół są przeźroczyste. Gatunki tej rodziny są bardzo podobne do siebie i odróżnienie ich wymaga specjalistycznej wiedzy.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Ścierwica mięsówkaŚcierwica mięsówka PL

Sarcophaga carnaria

To chyba najbardziej znany przedstawiciel ścierwicowatych w Polsce. Wbrew powszechnemu sądowi larwy nie rozwijają się w mięsie ani odchodach. Larwy są pasożytami dżdżownic.





Inne gatunki

  • Amobia aurifrons
  • Blaesoxipha angustifrons
  • Brachicoma devia
  • Dolichotachina cuthbertsoni
  • Fletcherimyia fletcheri
  • Metopia argyrocephala
  • Oebalia minora
  • Opsidia intonsa
  • Peckia gulo
  • Sarcophaga sexpunctata
  • Sarcophaga travassosi
  • Senotainia trilineata
  • Sphenometopa tergata
  • Sphenometopa tergata

Występowanie i środowisko

Muchówki te są obecne na terenie całego kraju. Larwy żyją na ogół w gnijącym mięsie lub odchodach. Dorosłe osobniki można spotkać na polach, łąkach, blisko zabudowań ludzkich i w lasach.

Tryb życia i zachowanie

To owady aktywne za dnia. Dorosłe osobniki lubią siadać na kwiatach.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Larwy rozwijają się w osłonkach jajowych jeszcze w ciele samicy. Jest to cecha charakterystyczna tej rodziny muchówek.

Pożywienie

Larwy żywią się rozkładającym się mięsem oraz odchodami. Część gatunków to pasożyty.

Ochrona i zagrożenia

Większość gatunków nie jest zagrożona wymarciem.

Ciekawostki

Owady te wykorzystuje się w entomologi sądowej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-08-06, RODZ-341



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.