Strojnica włoska

Strojnica włoska (Graphosoma italicum) to bardzo łatwa do rozpoznania, ze względu na swe czarno-czerwone ubarwienie ciała, tarczówka. Z wierzchu ciało pokryte jest jaskrawymi pasami, od spodu pluskwiak ten jest czerwony w czarne kropki. Odnóża, czułki i małe oczy są czarne. Spod skrzydeł wystaje krawędź odwłoka, na którym czarne pasy układają się w poprzek. Do niedawna strojnica baldaszkówka (Graphosoma lineatum) i włoska były uznawane za jeden gatunek.

Zdjęcia – galeria

Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Zamieszkuje miejsca nasłonecznione na łąkach, w ogrodach, murawach, skrajach dróg i lasów. Najczęściej przebywa na roślinach baldaszkowatych. To gatunek europejski, który masowo poszerza swój obszar występowania na północ. W kraju jest obecny na całym jego terenie.

Tryb życia i zachowanie

To owad o dziennej aktywności. Lubi przesiadywać gromadnie na kwiatach roślin baldaszkowatych.

Pożywienie

Owad ten żywi się sokami roślin z rodziny baldaszkowatych.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

Owad ten nie jest zagrożony wymarciem. Jest w naszym kraju pospolity.

Ciekawostki

Brak danych.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres występowania postaci dorosłej strojnicy baldaszkówki (włoskiej).
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki owadów

ikona
Graphosoma semipunctatum
Tarczówkowate
Tarczówkowate

Zobacz inne gatunki z tej rodziny.

Jak szybko latają owady?

Jak szybko latają owady?

Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Część owadów porusza się w powietrzu lotem spadochronowym, szybowcowym, pływnym lub stojącym. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.


© medianauka.pl, 2015-08-16, GAT-921
Data aktualizacji artykułu: 2022-10-08




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.