Strzępotek ruczajnik

Strzępotek ruczajnik (Coenonympha pamphilus) to gatunek motyla z rodziny rusałkowatych. Skrzydła z wierzchu mają pomarańczowo-brązowy kolor z brązową otoczką. Na skrzydłach pierwszej pary znajdują się małe oczka, tuż przy wierzchołkach. Od spodu zaś również widoczne są oczka na skrzydłach pierwszej pary. Są to czarne oczka w jasnej otoczce z białą źrenicą. To, co odróżnia gatunek od pozostałych strzepotków, to brak oczek na spodzie drugiej pary skrzydeł.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Strzępotek ruczajnik (Coenonympha pamphilus)

© als - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek występuje w Europie, Azji oraz w północnej części Afryki. Można go spotkać na łąkach, polach, terenach ruderalnych, polanach, skrajach lasów, ogrodach i parkach.

Tryb życia i zachowanie

Gąsienice żerują tylko w nocy. Zimuje postać gąsienicy.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi 30-34 mm.

Pożywienie

Gąsienice żerują na trawach.

Rozmnażanie

Występują dwa, czasem trzy pokolenia w ciągu roku.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Pokrewne gatunki owadów


Jaki jest największy motyl świata?
Jakie gatunki motyli są uznawane za największe na świecie? Czy motyl taki żyje w Polsce? To motyle dzienne czy ćmy? Poznaj największe motyle świata.
Czy gąsienice są nudne?
Mówiąc o motylach mamy na myśli przede wszystkim postać imago. Przeglądając atlasy motyli, często w ogóle pomija się gąsienice. Dlaczego? Czyżby były nudne?
Jak szybko latają owady?
Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.

Powiązane quizy

Motyle dzienne Polski — quiz

Liczba pytań: 21
Quiz szkolny
Średni wynik:
13.29 / 63.29%
2024-01-22



© medianauka.pl, 2019-02-10, GAT-16177




©® Media Nauka 2008-2023 r.