Logo Media Nauka
PL

Świerszcz polny

Świerszcz polny (Gryllus campestris) to gatunek pospolitego szarańczaka z rodziny świerszczowatych. Ubarwienie ciała czarne, skrzydła jasne (szczególnie u nasady), brązowawe. Uda od spodu są czerwone. Odwłok zakończony wyrostkami. Głowa jest duża i okrągła.

Świerszcz polny (Gryllus campestris)
© imageBROKER - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Świerszcz polny
Nazwa łacińska
Gryllus campestris
Nazwy obce
niemiecka: Feldgrille
czeska: Cvrček polní
francuska: Grillon champêtre
Pierwsze opisanie gatunku
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 20 mm do 30 mm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Owady (Insecta)
Rząd: Prostoskrzydłe (Orthoptera)
Rodzina: Świerszczowate (Gryllidae)

Występowanie i środowisko

Świerszcz polny występuje w Europie i Azji oraz w północnej części Afryki. U nas bardzo pospolity. Nie występuje jedynie wysoko w górach. Zasiedla nieużytki, pola i łąki. Preferuje miejsca suche i dobrze nasłonecznione.

Tryb życia i zachowanie

Samce w okresie godowym wydają głośne odgłosy przypominające ćwierkanie (strydulacja). Ćwierkanie trwa od rana do wieczora, zwykle w słoneczne dni, od maja do lipca. Dźwięk ten powstaje poprzez pocieranie przedniej pary skrzydeł z aparatami strydulacyjnymi. Samiec wydaje go przy swojej norce. Samce walczą o samice oraz terytorium i często koczują po okolicy. Jesienią zakopują się w ziemi w swoich norach na głębokości do 30-60 cm i tam spędzają zimę.

Morfologia i anatomia

Świerszcz polny osiąga długość ciała od 2 do 3 cm.

Pożywienie

To owad wszystkożerny. Preferuje pokarm pochodzenia roślinnego (miękkie części).

Rozmnażanie

Samica składa jaja w ziemi do wykonanych przez siebie otworów. Odbywa się to w czerwcu i lipcu. Okres inkubacji trwa kilkanaście dni. Larwy linieją 5 razy.

Ochrona i zagrożenia

Niestety populacja tego owada systematycznie maleje, a w innych krajach Europy to już prawie unikat.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-06, GAT-1486

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
świerszcz polny
        

Okres, w którym można usłyszeć świerszcza polnego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.