PL

Świerszcz polny

Świerszcz polny (Gryllus campestris) to gatunek pospolitego szarańczaka z rodziny świerszczowatych. Ubarwienie ciała czarne, skrzydła jasne (szczególnie u nasady), brązowawe. Uda od spodu są czerwone. Odwłok zakończony wyrostkami. Głowa jest duża i okrągła.


Świerszcz polny (Gryllus campestris)
© imageBROKER - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Świerszcz polny występuje w Europie i Azji oraz w północnej części Afryki. U nas bardzo pospolity. Nie występuje jedynie wysoko w górach. Zasiedla nieużytki, pola i łąki. Preferuje miejsca suche i dobrze nasłonecznione.

Tryb życia i zachowanie

Samce w okresie godowym wydają głośne odgłosy przypominające ćwierkanie (strydulacja). Ćwierkanie trwa od rana do wieczora, zwykle w słoneczne dni, od maja do lipca. Dźwięk ten powstaje poprzez pocieranie przedniej pary skrzydeł z aparatami strydulacyjnymi. Samiec wydaje go przy swojej norce. Samce walczą o samice oraz terytorium i często koczują po okolicy. Jesienią zakopują się w ziemi w swoich norach na głębokości do 30-60 cm i tam spędzają zimę.

Morfologia i anatomia

Świerszcz polny osiąga długość ciała od 2 do 3 cm.

Pożywienie

To owad wszystkożerny. Preferuje pokarm pochodzenia roślinnego (miękkie części).

Rozmnażanie

Samica składa jaja w ziemi do wykonanych przez siebie otworów. Odbywa się to w czerwcu i lipcu. Okres inkubacji trwa kilkanaście dni. Larwy linieją 5 razy.

Ochrona i zagrożenia

Niestety populacja tego owada systematycznie maleje, a w innych krajach Europy to już prawie unikat.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-06, GAT-1486

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
świerszcz polny
        

Okres, w którym można usłyszeć świerszcza polnego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.