Logo Media Nauka
OB

Tobołki polne

Tobołki polne (Thlaspi arvense) to roślina jednoroczna z rodziny kapustowatych o leczniczych właściwościach, wydzielająca przy rozcieraniu zapach czosnku. To pospolity chwast polny, często występujący w uprawach roślin okopowych oraz zbóż.

Tobołki polne (Thlaspi arvense)
© iredding01 - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Tobołki polne to gatunek Europy i Azji. Rośnie na polach, przy drogach. To u nas archeofit. Przybył do Polski prawdopodobnie z Turcji lub Iranu.

Kwitnie w okresie od kwietnia do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 15-50 cm.

Łodyga jest naga, kanciasta z bruzdami, pojedyncza, czasem w górnej części rozgałęziona.

Liście u dołu są na ogonkach, ząbkowane, szybko zamierające. Liście łodygowe są siedzące, podługowatostrzałkowate.

Kwiaty są drobne, białe, zebrane w grona, płatków cztery, pręcików 6, z czego 3 są krótkie, z żółtymi pylnikami.

Owoc to łuszczynka, płaska, okrągła, o średnicy do 15 mm, z szerokimi skrzydłami. z wcięciem na szczycie.

Nasiona występują po 5-8 w każdej z dwóch komór łuszczynki.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-09-29, GAT-4988



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
tobołki polne
       

Kwitną tobołki polne.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

synantropijne
Użytek

zioła
chwasty
roślina lecznicza




© Media Nauka 2008-2018 r.