OB

Tobołki polne

Tobołki polne (Thlaspi arvense) to roślina jednoroczna z rodziny kapustowatych o leczniczych właściwościach, wydzielająca przy rozcieraniu zapach czosnku. To pospolity chwast polny, często występujący w uprawach roślin okopowych oraz zbóż.



Tobołki polne (Thlaspi arvense)
© iredding01 - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Tobołki polne to gatunek Europy i Azji. Rośnie na polach, przy drogach. To u nas archeofit. Przybył do Polski prawdopodobnie z Turcji lub Iranu.

Kwitnie w okresie od kwietnia do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 15-50 cm.

Łodyga jest naga, kanciasta z bruzdami, pojedyncza, czasem w górnej części rozgałęziona.

Liście u dołu są na ogonkach, ząbkowane, szybko zamierające. Liście łodygowe są siedzące, podługowatostrzałkowate.

Kwiaty są drobne, białe, zebrane w grona, płatków cztery, pręcików 6, z czego 3 są krótkie, z żółtymi pylnikami.

Owoc to łuszczynka, płaska, okrągła, o średnicy do 15 mm, z szerokimi skrzydłami. z wcięciem na szczycie.

Nasiona występują po 5-8 w każdej z dwóch komór łuszczynki.


Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-09-29, GAT-4988


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
tobołki polne
       

Kwitną tobołki polne.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

synantropijne
Użytek

zioła
chwasty
roślina lecznicza




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.