
Trufla letnia
Trufla letnia (Tuber aestivum) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny truflowatych, jednego z najcenniejszych grzybów w kuchni.
Występowanie i środowisko
Występuje na południowym-zachodzie Europy w lasach liściastych. Niegdyś gatunek występował także w Polsce.
Owocniki zbiera się od czerwca do grudnia.
Morfologia i anatomia
Owocniki czarne, bulwiaste, podziemne, pokryte piramidkowymi guzkami. Średnica wynosi 2-7 cm.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Do poszukiwania trufli używano niegdyś świń, które z łatwością znajdowały je w lesie. Dziś używa się raczej do tego celu psów.
Ten gatunek trufli jest mniej smaczny od trufli piemonckiej (białej) i trufli perygordskiej (czarnozarodnikowej).
Trufle w Polsce są bardzo rzadko spotykane. Do najczęściej notowanych w Polsce gatunków trufli należy trufla wgłębiona (Tuber mesentericum).
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2021-02-22, GAT-639033 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ● ● ● ● ● Okres zbioru trufli letniej.
Cechy
lasy liściaste

gatunek jadalny

Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003