Logo Media Nauka

Facebook

Trufla biała, trufla piemoncka (Tuber magnatum)
© stefanocar_75 - stock.adobe.com

Trufla biała, trufla piemoncka

Trufla biała, trufla piemoncka (Tuber magnatum) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny truflowatych. Pachnie szczypiorkiem. To jeden z najcenniejszych grzybów.

Występowanie i środowisko

Rośnie w pobliżu drzew liściastych, takich jak: dąb, topola, wierzba, lipa. W Polsce nie występuje. Gatunek rzadko spotykany na południu Europy, w zasadzie głównie we Włoszech.

Owocniki pojawiają się od października do maja.

Morfologia i anatomia

Owocnik kulisty o średnicy 3-8 cm o jasnobrązowym, białawo-żółtawym kolorze, zdarza się, że z zielonym odcieniem. Powierzchnia lekko szorstka lub gładka. wnętrze jasne, marmurkowe. Jeden owocnik waży od 40 do 100 g.

Pożywienie

Owocnik kulisty o średnicy 3-8 cm o jasnobrązowym, białawo-żółtawym kolorze, zdarza się, że z zielonym odcieniem. Powierzchnia lekko szorstka lub gładka. wnętrze jasne, marmurkowe. Jeden owocnik waży od 40 do 100 g.

Podobne gatunki

Gatunek podobny do piestraka jadalnego.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Surową truflę wraz ze skórką, w cienkim plasterku kładzie się tradycyjnie na gorącą potrawę.

Miejsca występowania trufli są utrzymywane w tajemnicy przez ich poszukiwaczy. Trudno się dziwić, gdyż grzyb ten przynosi znalazcom czasem poważne przychody liczone w tysiącach euro.

Smaku trufli nie można z niczym porównać.

Pytania

Pytania

Ile kosztuje trufla biała?

Cena trufli białej jest zawrotna. Kilogram trufli piemonckiej kosztuje od 3000 do 9000 EUR. Za jedną trufle można więc otrzymać nawet 900 EUR!


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-03-18, GAT-639138


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

    Okres występowania owocników trufli białej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy
Symbioza

Dąb szypułkowy
(Quercus robur)
Topola osika
(Populus tremula)
Lipa szerokolistna, lipa wielkolistna
(Tilia platyphyllos)
Wierzba biała
(Salix alba)

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów

ikonaTrufla letnia
Tuber aestivum
Truflowate
Truflowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Ewald Gerhardt - Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006




Polecamy w naszym sklepie

Grzyby lecznicze
Grzybownik i mapa
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków
Atlas grzybów - kieszonkowy
Botanika
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.