Tupajowate, ryjówki nadrzewne (Scandentia)

Tupajowate, ryjówki nadrzewne (Scandentia) to rząd ssaków, który liczy dziś 19 gatunków zgromadzonych tylko w 1 rodzinie.

Tupaje, wiewiórecznikowate (Tupaiidae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 15 gatunków w 6 rodzajach. W Polsce nie żyją żadne gatunki z tej rodziny ssaków.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.

Tupaja, wiewiórecznikTupaja, wiewiórecznik (Tupaia glis)

Tupaja, zwana także wiewiórecznikiem to przedstawiciel tupajowatych, podobny do wiewiórki, poza wydłużonym pyszczkiem, zamieszkującym Azję.



Nazwa rzędu
Tupajowate, ryjówki nadrzewne (Scandentia)
Występowanie
Azja
Wystepowanie tupajowatych na świecie
Liczba gatunków na świecie
19
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Podtyp: Kręgowce (Vertebrata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Tupajowate, ryjówki nadrzewne (Scandentia)
Wielkość
Długość: 115 mm (głowy i tułowia, 105 mm (ogon) do 230 mm (głowa i tułów) i 198 mm (ogon).
Masa ciała: 35-185 g.
Największy gatunek
Najmniejszy gatunek
Dendrogale murina

Inne gatunki

  • Dendrogale murina
  • Ptilocercus lowei
  • Tupaia montana

Rodziny

  • Tupajowate, wiewiórecznikowate (Tupaiidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkują Azję w jej południowych obszarach. Zamieszkują deszczowe lasy tropikalne.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzą dzienny i nadrzewny tryb życia. Są aktywne zwykle w ciągu dnia. Są płochliwe i agresywne. Uwielbiają wodne kąpiele.

Morfologia i anatomia

Poza kształtem pyszczka, wyglądem przypominają wiewiórkę. Futro jest brązowe lub rude. Mają wydłużony pysk z 38 zębami. Kończyny są zakończone pięcioma palcami z pazurami. Ogon długi, o długości równej długości głowy i tułowia, nie jest chwytny.

Ze względu na dużą puszkę mózgową, obecność moszny, dobry wzrok niegdyś były zaliczane do naczelnych.

Rozmnażanie

Sezon lęgowy może trwać cały rok. Ciąża trwa 50-60 dni. Na kilka dni przed porodem samiec buduje gniazdo z liści i opuszcza je, powracając dopiero po miesiącu od porodu. Samica rodzi na ogół 3 nagie młode. Zaniepokojone młode robią dużo hałasu.

Pożywienie

Żywią się owadami i owocami.

Ochrona i zagrożenia

Niestety prawie wszystkie gatunki są zagrożone wyginięciem.

Ciekawostki

Brak danych.

Galeria zdjęć


© Media Nauka, 2014-01-08, ART-RZAD104