Tupaja, wiewiórecznik

Tupaja, wiewiórecznik (Tupaia glis) to to ssak z rodziny tupajowatych, nieco podobny do wiewiórki, poza pyszczkiem, który u wiewiórecznika jest mocno wydłużony. Ma długi, puszysty ogon.


Tupaja, wiewiórecznik (Tupaia glis)
© ia_64 - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Południowo-zachodnie Chiny, Półwysep Indochiński, Sumatra, Jawa, Borneo.

Tryb życia i zachowanie

Aktywna w dzień. Preferuje tereny leśne. Buduje gniazda w zaroślach. Pokarm pobiera, trzymając go w przednich łapkach, siedząc na tylnych. Lubi się kąpać. Jest samotnikiem. W dzień prowadzi samotniczy tryb życia, ale para przebywa na tym samym terytorium. Terytoria różnych par nie zachodzą na siebie.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim owady, ale również mięczaki, małe kręgowce, owoce, nasiona i liście.

Rozmnażanie

Tupaje te tworzą stałe pary. Samica rodzi w ciągu całego roku. Po ciąży trwającej 40-50 dni samica rodzi najczęściej 2 młode. Młode z rodzicami tworzą rodzinę.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-16, GAT-337




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.