Logo Serwisu Media Nauka

Waran Mertensa
(Varanus mertensi)

Waran Mertensa (Varanus mertensi) to dość ruchliwa jaszczurka przystosowana do wodnego trybu życia. Ma bardzo długi ogon, mocno spłaszczony. Nozdrza znajdują się na czubku nosa. Podczas nurkowania zamykają się.

Waran Mertensa (Varanus mertensi)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Waran Mertensa (Varanus mertensi)
Nazwy obce
angielska: Merten’s water monitor
niemiecka: Mertens-Wasserwaran
francuska: Varan de Mertens
Pierwsze opisanie gatunku
Glauert, 1951
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Waran Mertensa - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 130 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Łuskonośne (Squamata)
Rodzina: Warany (Varanidae)

Występowanie i środowisko

Obszary tropikalne, Północna Australia.

Tryb życia i zachowanie

Przebywa w wodzie, na ląd wychodzi w celu regulacji temperatury i złożenia jaj.

Pożywienie

Zjada ryby, kraby, żaby, owadami.

Rozmnażanie

Jest jajorodny.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-04-24, GAT-461








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.