Logo Serwisu Media Nauka


Waran stepowy (pustynny) (Varanus exanthematicus)

Waran stepowy, waran pustynny (Varanus exanthematicus) to gad z rodziny waranów o ciemnooliwkowym ubawieniu z małymi, jasnymi, żółtymi plamkami. Ogon jest pokryty ciemnymi i żółtymi pręgami.

Waran stepowy (pustynny) (Varanus exanthematicus)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Waran stepowy (pustynny) (Varanus exanthematicus)
Nazwy obce
angielska: Savannah Monitor, Bosc's Monitor
niemiecka: Steppenwaran
francuska: Varan des savanes
hiszpańska: Varano de Sabana
Pierwsze opisanie gatunku
(Bosc, 1792)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Waran stepowy (pustynny) - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 75 cm do 130 cm
Ciężar: do 5 kg
Maksymalna długość życia
12 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Łuskonośne (Squamata)
Rodzina: Warany (Varanidae)

Występowanie i środowisko

Afryka. Stepy, sawanny, tereny suche ale zwykle w pobliżu zbiorników z wodą.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzą lądowy i naziemny tryb życia. Warany stepowe nie wspinają się na drzewa i unikają wody.

Pożywienie

Zjada głównie owady, ale także małe ssaki, ptaki, płazy i gady, także stawonogi i mięczaki.

Rozmnażanie

Samica składa do 50 jaj najczęściej w termitierach, pod odstającą korą lub pod kamieniami.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Wiele okazów tego gatunku jest importowanych z Afryki, z czego większość jest zabijana dla cennej skóry.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria

terrarium

Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: Waran stepowy jest gadem, który daje się oswoić.

Rodzaj terrarium i wyposażenie: Terrarium powinno być obszerne o wymiarach 5 × 2 × 2 długości głowy i tułowia. Podłoże piaszczyste, wyłożone kamieniami, korkowymi rurami, korzeniami. Konieczne jest naczynie z wodą do picia i kąpieli. Wskazane naświetlanie promieniami ultrafioletowymi.

Inne warunki chowu: Trzymamy parę lub samca z kilkoma samicami.

Temperatura: Temperatura powietrza w dzień: 25-35°C.
Temperatura na wyspie ciepła: do 45°C.
Temperatura w nocy: 20°C.

Wilgotność: Zimą 60%, latem 90-100%. Porę deszczową symulujemy poprzez częste zraszanie wodą.

Pokarm: Owady, czasem mysie noworodki, kurczęta jednodniowe, wołowe serca i jaja.

Rozmnażanie: Samica składa do 50 jaj pod kamieniami. Rozwój zarodkowy w temperaturze 27-30°C trwa 152-194 dni.

Ograniczenia prawne: Wymagana jest rejestracja; zwierzę jest wymienione w dodatku B do rozporządzenia UE 338/97 oraz 750/2013 z dnia 29 lipca 2013 r. zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 338/97 w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi.
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© Media Nauka, 2012-06-10, ART-GAT151




Polecamy