logo

Żmija karłowata

Żmija karłowata (Bitis peringueyi) to gatunek węża z rodziny żmijowatych. To jedna z najmniejszych żmij świata i najmniejesza w Afryce. Ubarwienie szare, czasem z rdzawym odcieniem z ciemnymi plamkami, które układają się w rzędy. Koniec ogona czarny. Jad nie zagraża życiu człowieka.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gad ten występuje w Angoli w Afryce na terenach pustynnych.

Tryb życia i zachowanie

Potrafi szybko zagrzebać się w piachu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi do 30cm.

Pożywienie

Poluje na inne gady, głównie jaszczurki.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2020-08-05, GAT-611149




Pokrewne gatunki gadów

ikonaŻmija gabońska
Bitis gabonica
ikonaŻmija sykliwa
Bitis arietans
Żmijowate
Żmijowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Wacław Jaroniewski - Jadowite węże świata, ISBN 83-02-00977-6, WSiP 1984
  • Włodzimierz Juszczyk - Mały słownik zoologiczny - Gady i Płazy, Wiedza Powszechna 1978




Polecamy w naszym sklepie

Atlas płazów i gadów Polski status rozmieszczenie ochrona
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Miasto
Ilustrowana encyklopedia płazów i gadów Polski - Atlas
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.