Logo Media Nauka

Żmija gabońska

Żmija gabońska (Bitis gabonica) to gatunek węża z rodziny żmijowatych. To najcięższa żmija świata, ma też najdłuższe zęby jadowe. To wąż o masywnym i grubym ciele, krótkim ogonie i dość dużej, trójkątnej głowie, na końcu której znajdują się dwa wyrostki. Ubarwienie ochronne, szaro-brunatne.

Żmija gabońska (Bitis gabonica)
© Eric Isselée -Fotolia.com

Nazwa gatunku
Żmija gabońska
Nazwa łacińska
Bitis gabonica
Nazwy obce
angielska: Gaboon viper
niemiecka: Gabunviper
czeska: Zmije gabunská
francuska: Vipère du Gabon
hiszpańska: Víbora del Gabón
Pierwsze opisanie gatunku
Brak danych.
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 220 cm
Ciężar: do 20 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Łuskonośne (Squamata)
Rodzina: Żmijowate (Viperidae)

Występowanie i środowisko

Występuje w środkowej i zachodniej oraz południowej części Afryki. Zasiedla poszycie leśne lasów deszczowych.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi naziemny i nocny lub zmierzchowy tryb życia. Jad żmii gabońskiej działa szybko. Z zasady żmija ta nie jest agresywna. Może zaatakować człowieka, gdy ten na nią przypadkowo nadepnie. Jad jest umiarkowanie silny. Może zabić człowieka z uwagi na jego duże dawki wstrzykiwane podczas jednego ataku.

Morfologia i anatomia

Wąż te osiąga 220 cm długości ciała i wagę nawet 20 kg.

Pożywienie

Poluje na ssaki, w tym małe antylopy i jaszczurki.

Rozmnażanie

Samica rodzi nawet kilkadziesiąt (do 60) młodych. Ciąża trwa 90-120 dni.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To najcięższa żmija świata i najdłuższa żmija Afryki.

Żmija gabońska ma najdłuższe zęby jadowe na świecie - mają one nawet 6 cm długości.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-26, GAT-1922





© Media Nauka 2008-2018 r.