Kawa arabska
Kawa arabska, kawowiec arabski, kawowe drzewo (Coffea arabica) to gatunek rośliny z rodziny marzanowatych. To drzewo lub krzew o ogromnym znaczeniu gospodarczym. Pozyskuje się z niego kawę, napój zawierający kofeinę. To także popularna ozdobna roślina doniczkowa.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© Björn Wylezich – stock.adobe.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko
Kawa arabska występuje w naturze tylko w Etiopii. To endemit. Pionowy zasięg występowania to 1000-2000 m n.p.m. Dziś jest uprawiana w wielu krajach świata (Brazylia, Gwatemala, Meksyk, Wenezuela, a także Azja).
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 2-6 m.
Liście są skórzaste, lancetowate, o długości od 5 do 20 cm i szerokości 1,5-5 cm.
Kwiaty są białe, gwiazdkowate, aromatyczne, przypominają zapachem jaśmin.
Owoc kulisty o średnicy 1-1,5 cm, czerwony.
Nasiona zawierają kofeinę (0,8-2,43%).
Ochrona i zagrożenia EN
Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
Nasiona praży się w temperaturze około 200°C. zmielone, uprażone ziarna mieli się, zaparza i w ten sposób otrzymuje się kawę, jeden z najbardziej popularnych napojów świata.
Kawa w języku arabskim oznacza napój.

Pytania
Dlaczego roślina ta nosi nazwę kawy arabskiej, skoro pochodzi z Etiopii w Afryce?
To dzięki Arabom najpierw Turcja i Iran, a później Europa (w XVII w.) poznały smak kawy. Koczując po krajach Afryki, Azji i Europy Arabowie rozsławiali ten napój w świecie. Nic dziwnego, że kawa otrzymała taka nazwę.
Parametry

drzewo
krzew
nasłonecznione

Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Nawożenie | Umiarkowanie, zimą słabo. |
Podlewanie | Częste podlewanie miękką, odstaną wodą. Często zraszać liście, także w zimie. |
Stanowisko | Jasne, bez bezpośredniej ekspozycji na słońce, bez wahań temperatury. |
Wysiew do gruntu | Możliwy. |
Uprawa doniczkowa | Tak. |
Rozmnażanie | Przez sadzonki lub wysiew. |
Choroby i szkodniki | Tarczniki, wełnowce, przędziorki. |
Zimowanie | Temperatura minimalna 16°C. |
Dodatkowe informacje | Przesadzanie możliwe w okresie od lutego do marca. |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Małgorzata Mederska – 500 roślin doniczkowych, 978-83-7845-756-5, SBM 2014
- Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
- Angelika Throll – 650 roślin pokojowych, ISBN 978-83-7943-622-4, Świat Książki 2014
© medianauka.pl, 2020-10-05, GAT-638157