Żółw białobrewy

Żółw białobrewy (Cyclemys dentata)

© defun – stock.adobe.com

Żółw białobrewy (Cyclemys dentata) to gatunek żółwia z rodziny batagurowatych. Ubarwienie brązowe lub czarne, spód żółtawy. Nad okiem biała kreska. Karapaks płaski, owalny z ostrymi tarczkami na brzegach.

Występowanie i środowisko

Zasiedla płytkie strumienie w Indonezji i południowej części Azji.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi ziemno-wodny tryb życia.

Morfologia i anatomia

Długość karapaksu wynosi do 24 cm, przy czym samica jest zwykle większa od samca. Ciężar ciała wynosi do 1 kg.

Pożywienie

To zwierzę wszystkożerne.

Rozmnażanie

Czas inkubacji wynosi od 2 do 3 miesięcy. Samica składa jaja kilka razy w roku.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów



Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
17.02 / 70.92%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Chris Mattison – Gady i płazy - fakty o zwierzętach świata, 978-83-7073-584-5, Multico

© medianauka.pl, 2023-06-10, GAT-611523




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.