Logo Serwisu Media Nauka

Żółw sundajski
(Cuora amboinensis)

Żółw sundajski (Cuora amboinensis) to żółw o wysoko wysklepionym karapaksie. Potrafi szczelnie zamknąć plastron, zamykając w pancerzu głowę i łapy.

Żółw sundajski (Cuora amboinensis)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Żółw sundajski (Cuora amboinensis)
Nazwy obce
angielska: South Asian Box Turtle, Southeast Asian Box Turtle
niemiecka: Amboina-Scharnierschildkröte
czeska: Želva amboinská
hiszpańska: Tortuga de caja del sureste asiático
Pierwsze opisanie gatunku
(Riche in Daudin, 1801)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Żółw sundajski - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 20 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Żółwie (Testudines)
Rodzina: Batagurowate, batagury (Bataguridae)

Występowanie i środowisko

Azja Wschodnia. Zamieszkuje podmokłe tereny nizinne, pola ryżowe. Lubi płytkie wody stojące. Lubi też wychodzić na ląd.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny w ciągu dnia. Słabo pływa.

Pożywienie

Jest wszystkożerny.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria

terrarium

Hodowla - informacje dla hodowców

Rodzaj terrarium i wyposażenie: Akwaterrarium z kamieniami, korzeniami. Część lądowa powinna stanowić 40-50% powierzchni podłoża.

Inne warunki chowu: Nie ma konieczności zimowania.

Temperatura: Temperatura powietrza w dzień: 26-30°C.
Temperatura wody: 24-30°C.
UWAGA! Spadek temperatury poniżej 18°C jest dla tego żółwia niebezpieczny.

Wilgotność: Brak danych.

Pokarm: Podajemy pokarm mieszany.

Rozmnażanie: Brak danych.

Ograniczenia prawne: Wymagana jest rejestracja; zwierzę jest wymienione w dodatku B do rozporządzenia UE 338/97 oraz 750/2013 z dnia 29 lipca 2013 r. zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 338/97 w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi.
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-04-27, GAT-472








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.