Logo Media Nauka

Żółw sundajski (Cuora amboinensis)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Żółw sundajski

Żółw sundajski (Cuora amboinensis) to żółw o wysoko wysklepionym karapaksie. Potrafi szczelnie zamknąć plastron, zamykając w pancerzu głowę i łapy.

Występowanie i środowisko

Azja Wschodnia. Zamieszkuje podmokłe tereny nizinne, pola ryżowe. Lubi płytkie wody stojące. Lubi też wychodzić na ląd.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny w ciągu dnia. Słabo pływa.

Pożywienie

Jest wszystkożerny.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria

terrarium

Hodowla - informacje dla hodowców

Rodzaj terrarium i wyposażenie: Akwaterrarium z kamieniami, korzeniami. Część lądowa powinna stanowić 40-50% powierzchni podłoża.

Inne warunki chowu: Nie ma konieczności zimowania.

Temperatura: Temperatura powietrza w dzień: 26-30°C.
Temperatura wody: 24-30°C.
UWAGA! Spadek temperatury poniżej 18°C jest dla tego żółwia niebezpieczny.

Wilgotność: Brak danych.

Pokarm: Podajemy pokarm mieszany.

Rozmnażanie: Brak danych.

Ograniczenia prawne: Wymagana jest rejestracja; zwierzę jest wymienione w dodatku B do rozporządzenia UE 338/97 oraz 750/2013 z dnia 29 lipca 2013 r. zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 338/97 w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi.
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-04-27, GAT-472


Pokrewne gatunki gadów

ikonaŻółw hiszpański
Mauremys leprosa
ikonaŻółw kaspijski
Mauremys caspica
ikonaŻółw pręgowany
Mauremys sinensis
ikonaŻółw żółtobrzeżny
Cuora flavomarginata
Batagurowate, batagury
Batagurowate, batagury

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.