Żółw żółtobrzeżny

Żółw żółtobrzeżny (Cuora flavomarginata) to żółw wodny. Jego karapaks jest mocno wysklepiony. Jest też żółwiem pudełkowym, to znaczy potrafiącym szczelnie zamknąć swoje ciało w pancerzu. Brzeg pancerza jest żółty - stąd nazwa zwierzęcia.


Żółw żółtobrzeżny(Cuora flavomarginata)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Występuje na Filipinach i na wyspie Sulawesi.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Jest wszystkożerny. Zjada ślimaki, owoce, węże.

Rozmnażanie

Brak danych.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria

terrarium

Hodowla - informacje dla hodowców

Rodzaj terrarium i wyposażenie: Konieczne jest terrarium z częścią lądową (40-50%) i wodną, wyposażone w skały oraz korzenie.

Inne warunki chowu: Nie ma konieczności zimowania.

Temperatura: Temperatura powietrza: 26-30°C.
Temperatura wody: do 24-30°C.
Nie wolno dopuszczać do temperatury poniżej 18°C

Wilgotność: Brak danych.

Pokarm: Podajemy pokarm mieszany.

Rozmnażanie: Brak danych.

Ograniczenia prawne: Wymagana jest rejestracja; zwierzę jest wymienione w dodatku B do rozporządzenia UE 338/97 oraz 750/2013 z dnia 29 lipca 2013 r. zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 338/97 w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi. Ponadto został ustanowiony zerowy roczny kontyngent wywozowy dla Cuora flavomarginata dla okazów pozyskanych w naturze oraz będących przedmiotem obrotu w celach handlowych.
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-04-26, GAT-468




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.