Żółw kolczasty

Żółw kolczasty (Heosemys spinosa)

© mgkuijpers – stock.adobe.com

Żółw kolczasty (Heosemys spinosa) to gatunek żółwia z rodziny batagurowatych, popularny wśród terrarystów. Ubarwienie pancerza z wierzchu brązowe, spód żółty w ciemne pasy. Obrzeża kolczaste. Ciało ma czarne ubarwienie w czerwone plamki.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten żyje w południowej części Azji. Zasiedla leśne strumienie i potoki.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 25 cm, a ciężar ciała 2 kg.

Pożywienie

Odżywia się roślinami. Jest także padlinożercą.

Rozmnażanie

Samica składa około 3 jaj.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów



Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
18.34 / 76.42%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Atlas gadów - Przewodnik obserwatora, ISBN 978-83-8091-586-2, Ringer Axel Springer Polska sp. z o.o. 2018

© medianauka.pl, 2020-08-26, GAT-1957




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.