Połoz leopardowy

Połoz leopardowy (Zamenis situla)

© Erni – stock.adobe.com

Połoz leopardowy (Zamenis situla) to gatunek węża z rodziny połozowatych. Ubarwienie z wierzchu jasnobrązowe z żółtawym wzorem, w brunatne plamy w czarnej obwódce. Spód jasny w ciemnie plamy lub jednolicie ciemny. Na głowie czarna, podkowiasta plama.

Występowanie i środowisko

Wąż ten występuje w Europie (Włochy, Grecja, Chorwacja Albania, Macedonia, Bułgaria, Turcja, Krym, Kaukaz, wyspy na Morzu Śródziemnym). Preferuje tereny stepowe z zaroślami, podłoże kamieniste.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 100 cm.

Pożywienie

Poluje na gryzonie i niewielkie ptaki. Zjada też ich jaja.

Rozmnażanie

Samica składa 2-5 jaj w okresie od czerwca do lipca.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki gadów



Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
17.17 / 71.54%
2024-01-21



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Juszczyk – Mały słownik zoologiczny – Gady i Płazy, Wiedza Powszechna 1978

© medianauka.pl, 2019-11-24, GAT-612853




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.