Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Aksis, jeleń aksis, czytal
(Axis axis)

Aksis, jeleń aksis, czytal (Axis axis) to gatunek ssaka z rodziny jeleniowatych o płowym lub rudym ubarwieniu sierści. Na ciele szereg białych cętek wzdłuż grzbietu i boków. Spód ciała i ogon wyraźnie jaśniejszy. Na grzbiecie znajduje się ciemna pręga. Poroże ma trzy odgałęzienia. To jeden z najpiękniej ubarwionych jeleni na świecie.

Aksis, jeleń aksis, czytal (Axis axis)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Aksis, jeleń aksis, czytal (Axis axis)
Nazwy obce
angielska: Chital, Indian Spotted Deer, Axis Deer
niemiecka: Axishirsch Chital
czeska: Axis indický
francuska: Cerf Axis
hiszpańska: Axis, chital, ciervo moteado
Pierwsze opisanie gatunku
(Erxleben, 1777)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Aksis, jeleń aksis, czytal - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 100 cm do 115 cm
Długość ogona: 20 cm
Ciężar: do 45 kg
Maksymalna długość życia
15 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Jeleniowate (Cervidae)

Występowanie i środowisko

Cejlon i Indie. Gatunek zaaklimatyzował się w Australii, Nowej Zelandii i Ameryce Południowej. Zamieszkuje otwarte tereny lub obrzeża dżungli, zawsze w pobliżu wodnych akwenów.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny w dzień. Żyje w stadach złożonych z 30-50 samic i kilku samców. Stadu przewodzi silny byk z dużym porożem. W okresie zrzucania poroża stado rozprasza się. Chętnie przebywa w okolicach zbiorników wodnych. Bardzo dobrze pływa.

Pożywienie

Czytal żywi się trawami, liśćmi, korą drzew, młodymi pędami bambusa.

Rozmnażanie

Rozmnaża się przez cały rok. Ciąża trwa 210-240 dni. Samica zwykle rodzi 2 młode, które dość długo pozostają przy matce.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-01, GAT-159








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.