Albatros ciemnobrewy, albatros czarnobrewy

Albatros ciemnobrewy, albatros czarnobrewy (Thalassarche melanophris) to gatunek ptaka z rodziny albatrosów. Upierzenie białe, skrzydła i ogon szarobrązowe. Dziób jest żółty. Nad okiem biegnie charakterystyczna, ciemna brew. Dziób osobników młodych jest ciemny, a upierzenie szare.


Albatros ciemnobrewy, albatros czarnobrewy(Thalassarche melanophris)
© Frank Fichtmüller - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Występuje na półkuli południowej. To jedyny gatunek albatrosa, który zalatuje do Europy.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 45 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi 213-246 cm.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-28, GAT-2071




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.