Atłasowiec czarny

Atłasowiec czarny (Phainopepla nitens) to gatunek ptaka z rodziny jedwabniczek, wydzielonej z rodziny jemiołuszek. Na głowie czub. Samiec ma czarne upierzenie, białe lusterko. Samica ma popielate upierzenie i szare lusterko. Lusterka są widoczne podczas lotu. Oczy są krwistoczerwone.


Atłasowiec czarny (Phainopepla nitens)
© Andrei - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Ameryce Północnej i Środkowej. Preferuje tereny otwarte w pobliżu zbiorników wodnych.

Tryb życia i zachowanie

Potrafi zawisać w powietrzu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 18-21 cm.

Pożywienie

Poluje na owady w locie. Dietę taką uzupełnia jagodami i owocami.

Rozmnażanie

Tworzy niewielkie kolonie rozrodcze. Samica składa 2-3 jaja do gniazda w kształcie czarki, zbudowanego przez samca. Okres inkubacji trwa 15 dni. wysiadywaniem zajmuje się samiec i samica.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-29, GAT-3187






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.