Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Bąk
(Botaurus stellaris)

Bąk (Botaurus stellaris) to ptak z rodziny czapli. Upierzenie w kolorze brązowym z czarnymi plamami na całym ciele. Gdy czuje się zaniepokojony przyjmuje charakterystyczną pozę z wyciągniętą pionowo szyją. Ma jak na czaple krótkie nogi, grubą szyję.

Bąk (Botaurus stellaris)
© Michele_PH - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Bąk (Botaurus stellaris)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Bittern, Eurasian Bittern, Common Bittern, Bittern
niemiecka: Rohrdommel
czeska: Bukač velký
francuska: Butor étoilé
hiszpańska: Avetoro común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Bąk - mapa występowania na świecieBąk - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 76 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 100 cm do 130 cm.
Ciężar: od 1 kg do 2 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Czaple, czaplowate (Ardeidae)
Głos
Do bąka należy jeden z najdziwniejszych głosów w świecie ptaków. Jest to głębokie i dudniące buczenie samca, zwykle o zmierzchu. Samiec używa przełyku jako rezonatora. Podczas lotu bąk odzywa się nosowo "gouk".

Występowanie i środowisko

Palearktyka. W Polsce jest bardzo nielicznym ptakiem lęgowym. Spotkać go można na nizinach.

Tryb życia i zachowanie

Poluje w nocy. To ptak wędrowny. Przylatuje od marca do kwietnia, odlatuje od września do listopada. Przestraszony bąk zamiera w bezruchu. Zwykle przebywa w ukryciu pośród gęstych trzcin. Porusza się powoli, w rytm uginających się na wietrze trzcin. Lata rzadko, jeżeli już to nisko nad trzcinami.

Pożywienie

Żywi się żabami, rybami i innymi zwierzętami.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje pośród trzcin, szuwarów. Wyprowadza zwykle 1 lęg w roku. Jest poligamiczny. Samica składa 3-6 jaj w kwietniu-maju. Wysiadywanie trwa 25-26 dni. Młode opuszczają gniazdo po 4-5 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Bąk wydaje jedne z najdziwniejszych odgłosów w świecie natury.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-21, GAT-617


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
bąk
  tlo-ikonatlo-ikona        

Bąki przylatują do Polski na lęgi.

   tlo-ikonatlo-ikona       

Trwają gody bąków, można na bagnach i torfowiskach usłyszeć ich charakterystyczny, buczący głos.

   tlo-ikonatlo-ikona       

Samica bąka składa jaja.

        tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona 

Bąki odlatują na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.