OB

Bób

Bób (Vicia faba L.) to jednoroczna roślina uprawna, strączkowa z rodziny motylkowatych, popularna na wszystkich kontynentach świata.



Bób (Vicia faba)
© Patrik Stedrak - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

W Polsce w środowisku naturalnym jest gatunkiem obcym, jako uciekinier z upraw. Wymaga gleby ciężkiej, gliniastej, wilgotnej, lekko kwaśnej lub obojętnej. Rośnie na stanowiskach nasłonecznionych i półcienistych.

Kwitnie w okresie od maja do lipca. To roślina uprawna i częściowo dziczejąca.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-100 cm.

Łodyga jest wzniesiona, gruba, czterokanciasta, naga.

Liście są pozbawione wąsów, ale zakończone cienkim haczykiem, sinozielone, eliptyczne.

Kwiaty są zebrane w kwiatostany po 4-6, dość duże, białe z czarnymi plamami na skrzydełkach.

Owoc to strąk.

Nasiona są jasnozielone, duże, w strąkach.


Ochrona i zagrożenia

To u nas obcy gatunek.

Zbiory i zastosowanie

Spożywa się nasiona bobu jako jarzynę. Bób gotuje się przez 15-20 minut, stosuje się ją też jako dodatek do sałatek.

Pielęgnacja

Bób nie powinien być sadzony w miejscach, gdzie wcześniej rosły rośliny strączkowe. Roślina ta wzbogaca ziemię w azot, co czyni ją dobrym kandydatem na przedplon.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-14, GAT-5331


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Bób
         

Kwitnie bób.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.