Logo Media Nauka
OB

Bób

Bób (Vicia faba L.) to jednoroczna roślina uprawna, strączkowa z rodziny motylkowatych, popularna na wszystkich kontynentach świata.

Bób (Vicia faba)
© Patrik Stedrak - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

W Polsce w środowisku naturalnym jest gatunkiem obcym, jako uciekinier z upraw. Wymaga gleby ciężkiej, gliniastej, wilgotnej, lekko kwaśnej lub obojętnej. Rośnie na stanowiskach nasłonecznionych i półcienistych.

Kwitnie w okresie od maja do lipca. To roślina uprawna i częściowo dziczejąca.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-100 cm.

Łodyga jest wzniesiona, gruba, czterokanciasta, naga.

Liście są pozbawione wąsów, ale zakończone cienkim haczykiem, sinozielone, eliptyczne.

Kwiaty są zebrane w kwiatostany po 4-6, dość duże, białe z czarnymi plamami na skrzydełkach.

Owoc to strąk.

Nasiona są jasnozielone, duże, w strąkach.

Ochrona i zagrożenia

To u nas obcy gatunek.

Zbiory i zastosowanie

Spożywa się nasiona bobu jako jarzynę. Bób gotuje się przez 15-20 minut, stosuje się ją też jako dodatek do sałatek.

Pielęgnacja

Bób nie powinien być sadzony w miejscach, gdzie wcześniej rosły rośliny strączkowe. Roślina ta wzbogaca ziemię w azot, co czyni ją dobrym kandydatem na przedplon.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-14, GAT-5331



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
bób
         

Kwitnie bób.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny




© Media Nauka 2008-2018 r.