Burak zwyczajny

Burak zwyczajny (Beta vulgaris) to gatunek dwuletniej rośliny z rodziny komosowatej. To pospolite warzywo o wielu odmianach. Gatunek ten obejmuje wiele kultywarów.

  • Boćwina - kultywar z wąskim korzeniem w kształcie walca. Liście pofałdowane.
  • Burak ćwikłowy - ma ciemnoczerwony korzeń oraz ogonki liściowe, popularne warzywo działkowe.
  • Burak cukrowy - ma biały korzeń z dużą zawartością cukru, jest surowcem dla produkcji cukru na masową skalę.
  • Burak pastewny - ma masywny korzeń o jasnym kolorze. Ten burak ma również dużą zawartość cukru (od 6 do 16%), przez co stanowi wartościową paszę dla zwierząt.

Burak zwyczajny to gatunek sztucznie uzyskany z buraka dzikiego (Beta maritima) z Bliskiego Wschodu.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Burak zwyczajny (Beta vulgaris)

Burak ćwikłowy © Downunderphoto – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

To roślina uprawiana niemalże na całym świecie. wymaga gleby o kwasowości powyżej pH 6,5.

Kwitnie w okresie od lipca do września. w pierwszym roku wytwarza się korzeń , w następnym kwiatostan.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-150 cm (podczas kwitnienia).

Korzeń spichrzowy, zwykle gruby, jego kolor zależy od kultywara.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Przepisy kucharskie



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie burak zwyczajny.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

zielony kwiatżółty kwiat
Grupa

roślina zielna dwuletnia
Stanowisko

nasłonecznione
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN

© medianauka.pl, 2020-01-25, GAT-4644




©® Media Nauka 2008-2023 r.