Buszówkowate

Buszówkowate (Acanthizidae) to rodzina ptaków wróblowych, do której zaliczamy 70 gatunków. W Polsce buszówkowate nie występują.

Wygląd

Upierzenie szare, brązowe, z plamkowaniem, kreskowaniem.

FILTRY
Ukryj obce gatunki
Ukryj polskie gatunki

Sortuj według:


Status w Polsce


Liczebność w Polsce


Status IUCN


Obszar występowania


Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Solnik białobrewySolnik białobrewy

Sericornis frontalis

Solnik białobrewy (Sericornis frontalis) to gatunek ptaka wróblowego zaliczany do rodziny buszówkowatych. Ubarwienie niepozorne, szaro-białe. Nad okiem biegnie biała brew.





Inne gatunki

  • Buszówka szerokosterna (Acanthiza apicalis)
  • Buszówka żółtorzytna (Acanthiza chrysorrhoa)
  • Buszówka rdzawoczelna (Acanthiza ewingii)
  • Buszówka uboga (Acanthiza inornata)
  • Buszówka mała (Acanthiza iredalei)
  • Buszówka jasnooka (Acanthiza katharina)
  • Buszówka kreskowana (Acanthiza lineata)
  • Buszówka mysia (Acanthiza murina)
  • Buszówka żółtobrzucha (Acanthiza nana)
  • Buszówka brązowa (Acanthiza pusilla)
  • Buszówka zmienna (Acanthiza reguloides)
  • Buszówka śniada (Acanthiza robustirostris)
  • Buszówka rudorzytna (Acanthiza uropygialis)
  • Białoczółka brązowa (Aphelocephala leucopsis)
  • Białoczółka obrożna (Aphelocephala nigricincta)
  • Białoczółka szarogłowa (Aphelocephala pectoralis)
  • Pustkowik łąkowy (Calamanthus campestris)
  • Pustkowik kreskowany (Calamanthus fuliginosus)
  • Pustkowik plamkowany (Chthonicola sagittata)
  • Paprotek obrożny (Crateroscelis gutturalis)
  • Paprotek płowy (Crateroscelis murina)
  • Paprotek rdzawy (Crateroscelis nigrorufa)
  • Paprotek górski (Crateroscelis robusta)
  • Kolcopiórek brązowy (Dasyornis brachypterus)
  • Kolcopiórek rudy (Dasyornis broadbenti)
  • Podkasałka białoczelna (Ephthianura albifrons)
  • Podkasałka złocista (Ephthianura aurifrons)
  • Podkasałka szafranowa (Ephthianura crocea)
  • Podkasałka amarantowa (Ephthianura tricolor)
  • Maorysek towarzyski (Finschia novaeseelandiae)
  • Krzakówka długodzioba (Gerygone albofrontata)
  • Krzakówka szarogłowa (Gerygone chloronota)
  • Krzakówka żółtobrzucha (Gerygone chrysogaster)
  • Krzakówka szara (Gerygone cinerea)
  • Krzakówka rdzawoboczna (Gerygone dorsalis)
  • Krzakówka wachlarzowata (Gerygone flavolateralis)
  • Krzakówka białosterna (Gerygone fusca)
  • Krzakówka popielata (Gerygone igata)
  • Krzakówka białobrzucha (Gerygone inornata)
  • Krzakówka namorzynowa (Gerygone laevigaster)
  • Krzakówka wielkodzioba (Gerygone magnirostris)
  • Krzakówka samotna (Gerygone modesta)
  • Krzakówka szarolica (Gerygone mouki)
  • Krzakówka białogardła (Gerygone olivacea)
  • Krzakówka wąsata (Gerygone palpebrosa)
  • Krzakówka rdzawosterna (Gerygone ruficauda)
  • Krzakówka płowobrzucha (Gerygone ruficollis)
  • Krzakówka żółtogardła (Gerygone sulphurea)
  • Krzakówka bagienna (Gerygone tenebrosa)
  • Pustkowik białoskrzydły (Hylacola cautus)
  • Pustkowik rdzaworzytny (Hylacola pyrrhopygius)
  • Maorysek leśny (Mohoua ochrocephala)
  • Sakiewnik (Origma solitaris)
  • Pilotek (Pycnoptilus floccosus)
  • Pustkowik rdzawogardły (Pyrrholaemus brunneus)
  • Solnik zielonawy (Sericornis arfakianus)
  • Solnik okularowy (Sericornis beccarii)
  • Solnik żółtogardły (Sericornis citreogularis)
  • Solnik brązowy (Sericornis humilis)
  • Solnik ubogi (Sericornis keri)
  • Solnik plamisty (Sericornis maculatus)
  • Solnik wielkodzioby (Sericornis magnirostris)
  • Solnik tasmański (Sericornis magnus)
  • Solnik krzykliwy (Sericornis nouhuysi)
  • Solnik papuaski (Sericornis papuensis)
  • Solnik płowolicy (Sericornis perspicillatus)
  • Solnik czarnosterny (Sericornis rufescens)
  • Solnik jasnodzioby (Sericornis spilodera)
  • Krótkodziobek (Smicrornis brevirostris)

Występowanie i środowisko

Buszówkowate to ptaki Azji południowo-wschodniej, Indonezji i Australii. Są obecne praktycznie w każdym środowisku na obszarach występowania.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała buszówkowatych wynosi od 9 do 27 cm. Ciężar ciała od 5 do 80 g.

Rozmnażanie

Gniazda zwykle ze sklepieniem, często z ukrytym wejściem, zwykle zawieszone, czasem w dziupli lub w norze, drążonej w ziemi. Zwykle w zniesieniu 2-3 jaja. Okres inkubacji 11-22 dni. Ptaki te gniazdują w grupach.

Pożywienie

Ptaki te zjadają stawonogi oraz nasiona.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-06, RODZ-772



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.