logo

Czapla modronosa

Czapla modronosa (Ardeola ralloides) to gatunek ptaka z rodziny czapli o krępej budowie ciała. Upierzenie płowe poza białymi skrzydłami i ogonem. Na karku, szczególnie w szacie godowej, znajdują się dłuższe pióra, czarno-białe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Gatunek występuje w Europie i Azji oraz w Afryce. Preferuje bagniste tereny porośnięte trzcinami, brzegi jezior i rzek, pola ryżowe. Czapla modronosa pojawia się także rzadko w Polsce. stwierdzono kilkadziesiąt obserwacji w okresie od kwietnia do początku października.

Tryb życia i zachowanie

To ptak o aktywności zmierzchowej i nocnej. To gatunek wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 46 cm, rozpiętość skrzydeł 78-90 cm, a ciężar ciała 230-370 g.

Pożywienie

Poluje na małe ryby, owady, skorupiaki i inne drobne zwierzęta.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewach lub krzewach, nierzadko z innymi czaplami. Samica składa zwykle 4-6 jaj. Inkubacja trwa 22-24 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Czapla modronosa w Polsce podlega ścisłej ochronie.


© medianauka.pl, 2019-01-29, GAT-2106




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzapla białoskrzydła
Ardeola bacchus
ikonaCzapla siodłata
Ardeola grayii
Czaple, czaplowate
Czaple, czaplowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Montessori - Zwierzęta
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kubek sowy
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.