PL

Czerwończyk dukacik

Czerwończyk dukacik (Heodes virgaureae) to mały, dość pospolity motyl dzienny o czerwonych skrzydłach. Występuje wyraźny dymorfizm płciowy. Skrzydła samca są jednolicie czerwone, ich końce są ciemne, natomiast skrzydła samic mają wyraźny wzór ułożony z ciemnych plam. Gąsienica jest ciemnozielona w żółte prążki i ma czarną głowę. Poczwarka jest brunatna.


Czerwończyk dukacik (Heodes virgaureae)
Samiec czerwończyka dukacika. Okaz ze zbiorów Muzeum Przyrodniczego w Jeleniej Górze © medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Europa, Azja. Można go spotkać w lesie na polanach, łąkach i skrajach lasów zarówno na nizinach jak i wysoko w górach. Pionowy zasięg występowania to 2000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

To motyl o dziennej aktywności.

Pożywienie

Roślinami żywicielkami są różne gatunki szczawiu.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2009-10-31, GAT-35

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
czerwończyk dukacik
        

Okres lotu czerwończyka dukacika.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.