Logo Media Nauka
PL

Czerwończyk uroczek

Czerwończyk uroczek (Heodes tityrus) to pospolity motyl z rodziny modraszkowatych. Samiec brązowoszare skrzydła nakrapiane ciemnymi plamkami. Samica ma czerwone pasy na końcach obu skrzydeł. Czułki prążkowane.

Czerwończyk uroczek (Heodes tityrus)
© FLORIAN ANDRONACHE - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje na europejskich oraz azjatyckich łąkach, polanach i polach uprawnych. Pionowy zasięg występowania to 2000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

To motyl o dziennej aktywności.

Pożywienie

Rośliną żywicielką jest szczaw.

Rozmnażanie

W ciągu roku występują dwa pokolenia, a na południu - trzy.

Ochrona i zagrożenia

To pospolity motyl w naszym kraju. Nie występuje w ewidencji Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2014-10-06, GAT-665

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
czerwończyk uroczek
        

Okres lotu motyla z gatunku czerwończyk uroczek.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.