logo

Dropiatka

Dropiatka (Pedionomus torquatus) to jedyny przedstawiciel rodziny dropiatek. Ubarwienie kryptyczne, brązowawe, rdzawe, nakrapiane, prążkowane. Samice mają brązowawą pierś. Samiec ma mniej intensywne ubarwienie i jest mniejszy od samicy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Można go spotkać w Australii, gdzie żyje na kilku izolowanych obszarach. Preferuje suche tereny trawiaste.

Tryb życia i zachowanie

Niechętnie lata. Zaniepokojona przyjmuje charakterystyczną pozę.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 15-19 cm.

Pożywienie

Zjada owady i nasiona.

Rozmnażanie

Samica kopuluje z kilkoma osobnikami samców. Składa 2-5 jaj. Jaja wysiaduje samiec przez 23 dni. Om też opiekuje się młodymi. Pisklęta są zagniazdownikami.

Ochrona i zagrożenia CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2021-10-10, GAT-6568




Pokrewne gatunki ptaków

Dropiatki
Dropiatki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.



Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016




Polecamy w naszym sklepie

Mapa świata Puzzle
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Montessori - Zwierzęta
Paw Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.