Logo Media Nauka

Dzioboróg kafryjski

Dzioboróg kafryjski, dzioborożec kafryjski (Bucorvus leadbeateri) jest dużym ptakiem wielkości indyka. Ma czarne upierzenie z jasnymi fragmentami na skrzydłach. Dziób długi, czarny i bardzo mocny. Wokół oczu, na policzkach i pod dziobem czerwone fragmenty nieopierzonej skóry.

Dzioboróg kafryjski (Bucorvus leadbeateri)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Dzioboróg kafryjski
Nazwa łacińska
Bucorvus leadbeateri
Nazwy obce
angielska: Southern Ground-hornbill, Southern Ground-Hornbill, Southern Ground Hornbill
niemiecka: Südliche Hornrabe
czeska: Zoborožec kaferský
francuska: Grand Calao terrestre
Pierwsze opisanie gatunku
(Vigors, 1825)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dzioboróg kafryjski - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 90 cm do 102 cm
Ciężar: do 6 kg
Maksymalna długość życia
60 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Dzioborożce (Bucerotidae)

Występowanie i środowisko

Afryka. Zamieszkuje sawanny i tereny zadrzewione.

Tryb życia i zachowanie

Jest jednym z dwóch gatunków dzioborożców, które prowadzą naziemny tryb życia. Żeruje i żyje w grupach od 5 do 10 osobników. Grupie przewodzi dominująca para. To ptak długowieczny. Może dożyć nawet 60 lat.

Pożywienie

Zjada żaby, owady, ślimaki, ssaki (o rozmiarze nawet zająca).

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach lub wyłomach skalnych. Samica składa jedno lub dwa jaja. Okres inkubacji trwa od 37 do 43 dni. W tym czasie samicę karmi samiec lub inne ptaki z grupy. Młode nie opuszczają rodziców nawet przez kilka lat.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Z jednego lęgu przeżywa zwykle tylko jeden osobnik.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-18, GAT-523





© Media Nauka 2008-2018 r.