Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Dzioboróg kafryjski
(Bucorvus leadbeateri)

Dzioboróg kafryjski (Bucorvus leadbeateri) jest dużym ptakiem wielkości indyka. Ma czarne upierzenie z jasnymi fragmentami na skrzydłach. Dziób długi, czarny i bardzo mocny. Wokół oczu, na policzkach i pod dziobem czerwone fragmenty nieopierzonej skóry.

Dzioboróg kafryjski (Bucorvus leadbeateri)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Dzioboróg kafryjski (Bucorvus leadbeateri)
Nazwy obce
angielska: Southern Ground-hornbill, Southern Ground-Hornbill, Southern Ground Hornbill
niemiecka: Südliche Hornrabe
czeska: Zoborožec kaferský
francuska: Grand Calao terrestre
Pierwsze opisanie gatunku
(Vigors, 1825)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dzioboróg kafryjski - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Ciężar: do 6 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kraskowate (Coraciiformes)
Rodzina: Dzioborożce (Bucerotidae)

Występowanie i środowisko

Afryka. Zamieszkuje sawanny i tereny zadrzewione.

Tryb życia i zachowanie

Jest jednym z dwóch gatunków dzioborożców, które prowadzą naziemny tryb życia. Żeruje i żyje w grupach od 5 do 10 osobników. Grupie przewodzi dominująca para.

Pożywienie

Zjada żaby, owady, ślimaki, ssaki (o rozmiarze nawet zająca).

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach lub wyłomach skalnych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-18, GAT-523








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.