Logo Serwisu Media Nauka

Felsuma standinga
(Phelsuma standingi)

Felsuma standinga (Phelsuma standingi) to gad z rodziny gekonów. Jest to gekon duży i masywny. Barwa ciała zależy od ilości światła w otoczeniu. Dorosłe osobniki są mniej ubarwione niż młode.

Felsuma standinga (Phelsuma standingi)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Felsuma standinga (Phelsuma standingi)
Nazwy obce
angielska: Standing's Day Gecko, Banded Day Gecko
francuska: Gecko Diurne De Standing, Phelsume De Standing
hiszpańska: Geco Diurno De Standing
Pierwsze opisanie gatunku
Methuen & Hewitt, 1913
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Felsuma standinga - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 15 cm
Ciężar: do 75 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Łuskonośne (Squamata)
Rodzina: Gekony (Gekkonidae)

Występowanie i środowisko

Felsumę standinga można spotkać w suchych lasach porośniętych kolczastymi zaroślami. Zamieszkuje Madagaskar.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Gekon ten żywi się drobnymi bezkręgowcami.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Felsuma standinga jest największym przedstawicielem rodzaju Phelsuma.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-04-14, GAT-428







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.