Flaming andyjski

Flaming andyjski, czerwonak andyjski (Phoenicoparrus andinus) to ptak z rodziny czerwonaków. Upierzenie białe z różowym nalotem. Lotki mają czarny kolor. Nogi są żółte. Dziób jest żółty u nasady i dalej czarny.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Występuje w Andach w Ameryce Południowej (Boliwia, Chile) na słonych jeziorach na wysokości powyżej 2500 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Podejmuje okresowe wędrówki.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 110-120 cm.

Pożywienie

Zjada pokarm roślinny, głownie okrzemki odfiltrowywane z wody.

Rozmnażanie

Gnieździ się w koloniach.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaFlaming krótkodzioby
Phoenicoparrus jamesi
Czerwonaki, flamingi
Czerwonaki, flamingi

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2019-05-05, GAT-2174






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.