Logo Serwisu Media Nauka

Czerwonaki, flamingi (Phoenicopteridae)

Czerwonaki, flamingi (Phoenicopteridae) to rodzina ptaków z rzędu brodzących. Rodzina ta liczy dziś 3 rodzaje i 5 gatunków.

Wygląd

Są to duże ptaki brodzące o długiej, esowato zgiętej szyi, długich nogach. Dziób bardzo charakterystyczny - krótki, gruby, w połowie mocno zagięty ku dołowi, żuchwa jest wyższa od szczęki górnej, razem z językiem tworzą aparat filtrujący. Są upierzone biało, różowo lub czerwono. Samice są zwykle nieco mniejsze od samców.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


CzerwonakCzerwonak (Phoenicopterus ruber)

Czerwonak to piękny, duży ptak o białym z różowymi pokrywami skrzydeł lub czerwonym upierzeniu. Zamieszkują słonawe zbiorniki wodne. Tworzą ogromne kolonie.


Nazwa rodziny
Czerwonaki, flamingi (Phoenicopteridae)
Występowanie
Cały świat w klimacie ciepłym i tropikalnym.
Liczba gatunków na świecie
5
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Czerwonaki, flamingi (Phoenicopteridae)
Długość ciała
Wysokość: 80-145 cm.
Masa ciała: 1,9-3 kg.
Głos
Gęganie.

Inne gatunki

  • Flaming mały (Phoeniconaias minor)
  • Flaming andyjski (Phoenicoparrus andinus)
  • Flaming krótkodzioby (Phoenicoparrus jamesi)
  • Flaming chilijski (Phoenicopterus chilensis)

Występowanie i środowisko

Flamingi są związane ze środowiskiem wodnym, zwykle na płytkich słonych lub sodowych jeziorach i lagunach. Są obecne na całym świecie w tropikach i rejonach o ciepłym klimacie.

Tryb życia i zachowanie

Żerują na płytkich rozlewiskach. Odbywają wędrówki za pożywieniem, w celach rozrodczych i innych. Są aktywne za dnia i w nocy.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Gnieżdżą się w koloniach które mogą liczyć milion-2 miliony par. Samice składają zwykle 1 jajo o wadze około 100 g do kopca z mułu. Okres inkubacji trwa 28-30 dni. Pisklęta gromadzą się w "przedszkola". Młode nie mogą filtrować wody i są karmione przez rodziców. Są zdolne do lotu po 75 dniach.

Pożywienie

Czerwonaki żywią się glonami i okrzemkami, drobnymi wodnymi bezkręgowcami, przede wszystkim mięczakami, skorupiakami, larwami owadów.

Ochrona i zagrożenia

Flaming andyjski jest narażony, flaming chilijski, mały i krótkodzioby są bliskie zagrożenia lub mniejszego ryzyka.

Ciekawostki

Klasyfikacja tej rodziny jest dyskusyjna. Wykazano pokrewieństwa z blaszkodziobymi, siewkowymi, czasem umieszcza się je w osobnym rzędzie.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-164



Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.