Flaming mały

Flaming mały, czerwonak mały (Phoeniconaias minor) to gatunek flaminga. Dziób jest silnie zgięty. Upierzenie bladoróżowe z czarnymi lotkami. Nogi różowe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Flaming ten występuje w Afryce, w tym na Madagaskarze i Azji (Indie).

Tryb życia i zachowanie

Tworzy ogromne stada, liczące nawet 2 miliony osobników. Kolonie lęgowe mogą liczyć nawet 150 tysięcy par tych ptaków.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 100 cm, rozpiętość skrzydeł 95-100 cm, a ciężar ciała 2 kg.

Pożywienie

Jest roślinożerny. W skład jego diety wchodzą przede wszystkim glony, które przecedza z płytkiej wody.

Rozmnażanie

Gniazdo budowane jest z błota i ma kształt stożka. Samica znosi 1 lub 2 jaja, które wysiaduje wraz z samcem przez miesiąc.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Pisklęta posiadają proste dzioby.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Phoenicopterus minor

Pokrewne gatunki ptaków

ikonaFlaming krótkodzioby
Phoenicoparrus jamesi
ikonaCzerwonak
Phoenicopterus ruber
ikonaFlaming andyjski
Phoenicoparrus andinus
Czerwonaki, flamingi
Czerwonaki, flamingi

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Przemysława Busse - Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016

© medianauka.pl, 2020-12-20, GAT-2175




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.