Logo Serwisu Media Nauka

Czerwonak
(Phoenicopterus ruber)

Czerwonak (Phoenicopterus ruber) to ptak z rodziny flamingów. Wyróżniamy dwa podgatunki: czerwonak karmazynowy (Phoenicopterus ruber ruber) oraz czerwonak różowy (Phoenicopterus ruber roseus). W pierwszym przypadku upierzenie jest czerwonawe, w drugim - białe za wyjątkiem nasadowej części skrzydła, która jest różowa. Dziób zgięty od połowy w dół, razem z językiem tworzy precyzyjny aparat filtrujący. Końcówka dzioba jest czarna.

Czerwonak (Phoenicopterus ruber)
Czerwonak karmazynowy (Phoenicopterus ruber ruber) , ZOO Wrocław © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Czerwonak (Phoenicopterus ruber)
Nazwy obce
angielska: American Flamingo, Caribbean Flamingo
niemiecka: Kuba-Flamingo
czeska: Plameňák karibský
francuska: Flamant des Caraïbes, Flamant de Cuba, Flamant rouge
hiszpańska: Flamenco del Caribe
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Czerwonak - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 120 cm
Rozpiętość skrzydeł: 140 cm.
Ciężar: od 2.1 kg do 4.1 kg
Maksymalna długość życia
60 lat.
Podgatunki
P. r. ruber
P. r. roseus
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Czerwonaki, flamingi (Phoenicopteridae)

Występowanie i środowisko

W Europie gnieździ się w delcie Rodanu, nad Morzem Kaspijskim, Zatoką Perską, podzwrotnikowe rejony Ameryki, Indie. Zasiedla płytkie, lekko słone zbiorniki wodne, zwłaszcza delty rzek, zalewy morskie, słone jeziora, także w pustynnych obszarach. Sporadycznie zalatuje do Polski.

Tryb życia i zachowanie

Czerwonaki żyją w ogromnych stadach, które mogą liczyć nawet milion par. Pokarm pobierają filtrując płytkie wody dziobem. Wydają głośny odgłos gęgania.

Pożywienie

Żywi się roślinami i zwierzętami o rozmiarze do 10 mm, które odfiltrowuje z wody.

Rozmnażanie

Gniazda buduje z mułu w kształcie ściętego stożka. Samica składa zwykle jedno jajo. Wysiadywanie trwa do 28 dni. Gnieździ się w ogromnych koloniach. Młode nie mogą filtrować pokarmu z wody, są karmione przez rodziców. Gniazdo opuszczają po kilku dniach, a 10 dniach potrafią już pływać. Młode gromadzą się w "przedszkola" i przebywają pod opieką kilku dorosłych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Flamingi karmią młode mleczkiem ptasim, wydzieliną z wola, która zawiera dużo białka. Podobnie karmią młode jeszcze tylko gołębie.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-18, GAT-518








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.