Logo Media Nauka

Fletówki

Fletówki (Pachycephalidae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych, do której zaliczamy 53 gatunki. Fletówki w Polsce nie występują.

Wygląd

Upierzenie najczęściej szare, brązowe, dość często z jaskrawymi obszarami u samców, głownie z żółtą lub pomarańczową piersią i czarno-białymi plamami na głowie. Większość fletówek ma dość duże głowy.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


CzubiecCzubiec

Falcunculus frontatus

Czubiec (Falcunculus frontatus) to gatunek ptaka z rodziny fletówek. Samiec ma oliwkowe upierzenie z wierzchu, żółte od spodu, skrzydła brązowawe. Dość duża głowa jest czarno-biała, a na niej niewielki czubek z czarnych piórek.


Fletówka rudobrzuchaFletówka rudobrzucha

Pachycephala rufiventris

Fletówka rudobrzucha (Pachycephala rufiventris) to gatunek ptaka z rodziny fletówek. Ma ciemny wierzch i głowę poza białym gardłem. Spód rdzawy. Gatunek występuje niemalże w całej Australii.





Inne gatunki

  • Fletówka żółtobroda (Aleadryas rufinucha)
  • Fletnik rdzawobrzuchy (Colluricincla boweri)
  • Fletnik szary (Colluricincla harmonica)
  • Fletnik zmienny (Colluricincla megarhyncha)
  • Fletnik siwy (Colluricincla umbrina)
  • Fletnik skalny (Colluricincla woodwardi)
  • Fletówka kasztanowogrzbieta (Coracornis raveni)
  • Koralniczek (Eulacestoma nigropectus)
  • Fletówka żółtoboczna (Hylocitrea bonensis)
  • Górnik (Oreoica gutturalis)
  • Złotoliczka (Pachycare flavogrisea)
  • Fletówka atolowa (Pachycephala arctitorquis)
  • Fletówka złota (Pachycephala aurea)
  • Fletówka ochrowa (Pachycephala caledonica)
  • Fletówka diademowa (Pachycephala flavifrons)
  • Fletówka bura (Pachycephala griseonota)
  • Fletówka namorzynowa (Pachycephala grisola)
  • Fletówka rdzawa (Pachycephala hyperythra)
  • Fletówka szafranowa (Pachycephala hypoxantha)
  • Fletówka melanezyjska (Pachycephala implicata)
  • Fletówka rdzawogardła (Pachycephala inornata)
  • Fletówka żółtoszyja (Pachycephala jacquinoti)
  • Fletówka dzierzbowata (Pachycephala lanioides)
  • Fletówka jasnobrzucha (Pachycephala leucogastra)
  • Fletówka szarogłowa (Pachycephala lorentzi)
  • Fletówka obrożna (Pachycephala melanura)
  • Fletówka uboga (Pachycephala meyeri)
  • Fletówka brązowogrzbieta (Pachycephala modesta)
  • Fletówka czarnogłowa (Pachycephala monacha)
  • Fletówka gołogardła (Pachycephala nudigula)
  • Fletówka oliwkowa (Pachycephala olivacea)
  • Fletówka płowa (Pachycephala orpheus)
  • Fletówka żółtobrzucha (Pachycephala pectoralis)
  • Fletówka myszata (Pachycephala phaionota)
  • Fletówka złotobrzucha (Pachycephala philippinensis)
  • Fletówka palawańska (Pachycephala plateni)
  • Fletówka rudolica (Pachycephala rufogularis)
  • Fletówka królewska (Pachycephala schlegelii)
  • Fletówka brązowa (Pachycephala simplex)
  • Fletówka zielonogrzbieta (Pachycephala soror)
  • Fletówka siarkowa (Pachycephala sulfuriventer)
  • Fletówka brunatna (Pachycephala tenebrosa)
  • Fletowiec czubaty (Pitohui cristatus)
  • Fletowiec kapturowy (Pitohui dichrous)
  • Fletowiec rdzawy (Pitohui ferrugineus)
  • Fletowiec białobrzuchy (Pitohui incertus)
  • Fletowiec zmienny (Pitohui kirhocephalus)
  • Fletowiec czarny (Pitohui nigrescens)
  • Fletowiec okopcony (Pitohui tenebrosus)
  • Łuskowczyk (Rhagologus leucostigma)
  • Rdzawka (Turnagra capensis)

Występowanie i środowisko

Fletówki zamieszkują Australię, Indonezję z południowo-wschodnimi obszarami Azji. Występują zarówno w deszczowych lasach równikowych jak i na suchych terenach porośniętymi krzakami.

Tryb życia i zachowanie

To ptaki śpiewające.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 11-26 cm, a ciężar od 12 do 80 g.

Rozmnażanie

Gniazdo to staranna konstrukcja z trawy, gałązek, kory, porostów, zlepionych pajęczyną. Samica znosi 2-4 jaja. Czas wysiadywania wynosi 14-18 dni.

Pożywienie

Fletówki polują głównie na owady, rzadziej na małe kręgowce, ptasie pisklęta. Wyjadają też jaja i zjadają owoce.

Zdjęcia - galeria






© medianauka.pl, 2019-01-06, RODZ-776



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.