Fossa madagaskarska

Fossa madagaskarska (Cryptoprocta ferox) to ssak z rodziny falanrukowatych (niegdyś łasz). Przypomina nieco jaguarundi. Porusza się na całych stopach. Całe ciało pokryte miękkim, krótkim, brązoworudym futrem. Czasem fossa ma czarny kolor. Ma gruczoły zapachowe. Jest bardzo zwinna i drapieżna.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Fossa madagaskarska (Cryptoprocta ferox)

© costas dumitrescu - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Zwierzę to żyje w lasach na Madagaskarze.

Tryb życia i zachowanie

Fossa jest aktywna nocą i o zmierzchu. W porze rozrodu żyją w małych grupach do 8 osobników.

Morfologia i anatomia

Fossa waży do 20 kg. Osiąga do 70 cm długości ciała. Samiec ma kościsty członek z zadziorem.

Pożywienie

Zjada pokarm mięsny. Poluje na lemury. Zabija także zwierzęta domowe (między innymi drób). W jej diecie można znaleźć także owady.

Rozmnażanie

Ciąża trwa około 3 miesięcy. Samica rodzi zwykle 2-3 młode. Podczas rui samica przebywa na wybranym drzewie i tam współżyje z wieloma samcami. Kopulacja trwa nawet 3 godziny. Młoda samica fossy przypomina nieco samca, nawet posiada twór, który przypomina członek. Futro na brzuchu również przybiera barwę, jaka występuje u samców.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Fossie zagraża degradacja naturalnego środowiska, głównie wyrąb lasów. Dziś na Madagaskarze jest już jedynie 10% powierzchni leśnej w stosunku do jeszcze całkiem nieodległych czasów. Pozostało już na wolności około 2000-2500 foss.

Ciekawostki

Fossa w porze godowej może zaatakować nawet człowieka.

Fossa jest największym drapieżnikiem Madagaskaru.


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego – Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Klaus Richarz – Zwierzęta w ogrodzie zoologicznym, ISBN 978-83-7175-788-4, Delta
  • Hanna i Antoni Gucwińscy – Zoologia Tom I Ssaki Część I Leksykon popularnonaukowy., ISBN 83-88988-01-8, Albatros 2003
  • Praca zbiorowa – Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991

© medianauka.pl, 2013-01-04, GAT-260
Data aktualizacji artykułu: 2022-06-22




©® Media Nauka 2008-2023 r.