logo



Fregaty

Fregaty (Fregatidae) to rodzina ptaków z rzędu głuptakowych. Rodzina ta liczy dziś 5 gatunków w jednym rodzaju. W Polsce nie występują żadne gatunki z tej rodziny ptaków.

Wygląd

Ich skrzydła są bardzo długie. Ogon jest rozwidlony. Nogi są bardzo krótkie z zakrzywionymi pazurami. Błony pławne są uwstecznione. Dziób jest długi, mocno zbudowany, siodłato wygięty, na końcu haczykowato zagięty ku dołowi. Skrzydła są ostro zakończone. Samce są mniejsze od samic do 30%. Upierzenie czarne z białymi plamami u niektórych gatunków. Samiec ma nagi gardziel, jaskrawoczerwono ubarwiony. Podczas toków gardziel jest rozdymany jak balon.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Fregata średniaFregata średnia

Fregata minor

Fregata średnia (Fregata minor) to gatunek ptaka z rodziny fregat. Upierzenie czarne z białymi piórami na piersi. Dziób ciemny, długi, haczykowato zakończony. Samce mają czerwony worek gardłowy.


Fregata wielkaFregata wielka

Fregata magnificens

Fregata wielka, fregata wspaniała (Fregata magnificens) to piękny ptak morski z rodziny fregat. Samiec ma czarne upierzenie. Podgardle nagie, jaskrawoczerwone. Podczas godów może być nadymane jak balon.





Inne gatunki

  • fregata białobrzucha (Fregata andrewsi)
  • fregata orla (Fregata aquila)
  • fregata mała (Fregata ariel)

Występowanie i środowisko

Występują na Wyspie Wniebowstąpienia, Bożego Narodzenia, we wschodniej części Oceanu Indyjskiego, na Galapagos, wschodnim Pacyfiku, Morzu Karaibskim, Wyspach Zielonego Przylądka i na wybrzeżach zachodniej części Afryki. Przez cały rok przebywają w pobliżu kolonii lęgowej.

Tryb życia i zachowanie

Większą część swego życia ptaki te spędzają w powietrzu. Unikają płaskich powierzchni na lądzie. Nie siadają zbyt często na wodzie. Ptaki te mają kłopot ze wzbiciem się z powierzchni wody ze względu na małe nogi i brak wodoodpornych piór bardzo rzadko siadają na powierzchni wody.

Rozmnażanie

Gniazdowanie odbywa się w koloniach na drzewach i krzewach, rzadko na ziemi. Materiał na gniazdo, podobnie jak pokarm, fregaty podkradają innym ptakom lub zbierają z powierzchni wody. Samce tokują grupowo. Toki są widowiskowe i hałaśliwe. Samica składa tylko jedno jajo. Okres wysiadywania wynosi 40-50 dni. Jajo wysiaduje samiec i samica. Po wykluciu pisklęta pozostają pod opieką rodziców przez pół roku. Zależą od nich przez rok. Przystępują więc do lęgów prawdopodobnie co drugi rok albo rzadziej.

Pożywienie

Najczęściej kradną żywność innym ptakom (głuptakom), zmuszając je do zwrócenia pokarmu. Zdobycz przechwytują w locie. Ponadto polują na latające ryby i głowonogi i zjadają resztki pokarmu z powierzchni wody. Zwykle pikują za pokarmem w dół.

Ochrona i zagrożenia

Fregata białobrzucha jest krytycznie zagrożona wymarciem, fregata orla jest narażona na wyginięcie. Pozostałe gatunki nie są zagrożone wymarciem.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Ptaki te uprawiają piractwo, zmuszając inne morskie ptaki, głównie głuptaki, do zwymiotowania pokarmu. Odbierają też budulec na gniazdo. Nie jest to jednak główny sposób zdobywania pokarmu, jak się powszechnie sądzi.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/

© medianauka.pl, 2015-03-01, RODZ-260
Data aktualizacji artykułu: 2021-10-02


Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Paw Puzzle
Mapa świata Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kubek sowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.