Logo Serwisu Media Nauka


Fregata wielka (Fregata magnificens)

Fregata wielka, fregata wspaniała (Fregata magnificens) to piękny ptak morski z rodziny fregat. Samiec ma czarne upierzenie. Podgardle nagie, jaskrawoczerwone. Podczas godów może być nadymane jak balon. Samica jest ciemnobrązowa, na piersi występuje biała plama. Nogi są krótkie. Dziób jest długi i mocny, siodłaty, zakończony haczykowato. Samiec jest mniejszy od samicy.

Fregata wielka (Fregata magnificens)
© BlueOrange Studio - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Fregata wielka (Fregata magnificens)
Nazwy obce
angielska: Magnificent Frigatebird
niemiecka: Prachtfregattvogel
francuska: Frégate superbe
hiszpańska: Frégate superbe
Pierwsze opisanie gatunku
Mathews, 1914
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Fregata wielka - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 94 cm do 103 cm
Rozpiętość skrzydeł: 23 cm.
Ciężar: do 1.5 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pełnopłetwe (Pelecaniformes)
Rodzina: Fregaty (Fregatidae)

Występowanie i środowisko

Występuje w tropikalnej strefie wód Atlantyku i Pacyfiku. W odróżnieniu od innych fregat, nie występuje na otwartym oceanie w dużej odległości od lądu.

Tryb życia i zachowanie

Fregata wielka żeruje, w przeciwieństwie do pozostałych gatunków tej rodziny, bliżej lądu. Dużą część życia spędza w powietrzu. Ptak ten nie lubi przebywać na lądzie na płaskim terenie. Nie lubi też siadać na powierzchni wody, gdyż trudno mu przychodzi wzbijane się w powietrze.

Pożywienie

Zjada ryby, głowonogi, odpadki organiczne.

Rozmnażanie

Gniazduje na wysepkach oceanicznych w koloniach. Gniazda zakłada na drzewach i krzewach, rzadko na ziemi. Gniazdo to płaska platforma z patyków. Samiec tokuje. Próbuje zwabić samicę, nadymając jak balon swój czerwony worek na podgardlu. Samica składa jedno jajo. Wysiadują je na przemian samiec i samica w odstępach jednodniowych lub krótszych. Pisklęta wylęgają się nieupierzone. Czarne pióra wyrastają po 4-5 tygodniach. Dopiero potem ciało pokrywa biały puch. Gdy pisklę ma nieco ponad 3 miesiące, samiec opuszcza kolonię. Prawdopodobnie zakłada w tym czasie nowe gniazdo.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Pióra nie mają właściwości wodoodpornych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-03-01, ART-GAT710




Polecamy