Logo Serwisu Media Nauka

Guziec
(Phacochoerus africanus)

Guziec (Phacochoerus africanus) to gatunek ssaka z rodziny świniowatych, przypominający dzika. Ma ciemnobrązową lub czarną sierść, młode mają sierść czerwonobrązową. Na karku charakterystyczna grzywa z długiego włosia. Białe włosy występują w okolicach policzków. W budowie ciała mocno wyróżnia się głowa z masywnym, uzbrojonym w zakrzywione kły ryjem. Kły u samców osiągają 25-63 cm długości. Inną cechą charakterystyczną guźca są brodawki wyrastające z boków głowy.

Guziec (Phacochoerus africanus)
© Corel

Nazwa gatunku
Guziec (Phacochoerus africanus)
Nazwy obce
angielska: Common Warthog, Warthog, Eritrean Warthog
niemiecka: Warzenschwein
czeska: Prase savanové
francuska: Phacochère Commun
hiszpańska: Facóquero común, facocero común
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, 1788)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Guziec - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 105 cm
Długość ogona: 20 cm
Ciężar: od 75 kg do 100 kg
Maksymalna długość życia
12 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Świniowate (Suidae)

Występowanie i środowisko

Południowo-wschodnia Afryka. Zamieszkuje sawanny i słabo zalesione tereny.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny w dzień. Większość czasu spędza na błotnych kąpielach. Żyje samotnie lub w małych grupach rodzinnych. Podczas przyjmowania pokarmu klęka na kolanach.

Pożywienie

Korzenie, bulwy, trawy, jagody, liście, drobne bezkręgowce, czasem padlina.

Rozmnażanie

Ruja przypada na okres od marca do kwietnia. Ciąża trwa 175 dni. Samica rodzi 2-4 młode.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jest zwierzęciem łownym. Mięso guźca jest bardzo smaczne.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-12-29, GAT-211




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.