Logo Serwisu Media Nauka

Ibis grzywiasty
(Geronticus eremita)

Ibis grzywiasty (Geronticus eremita) to gatunek ptaka z rodziny ibisowatych o czarnym upierzeniu z zielonym połyskiem z brązową plamą u nasady wierzchu skrzydeł. Głowa jest nieupierzona. Skóra w tym miejscu ma czerwony odcień. Z potylicy wyrasta pęk luźnych, długich piór, które wyglądają jak grzywa. Dziób i nogi mają kolor czerwony. Brak dymorfizmu płciowego.

Ibis grzywiasty (Geronticus eremita)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Ibis grzywiasty (Geronticus eremita)
Nazwy obce
angielska: Northern Bald Ibis, Waldrapp, Bald Ibis, Hermit Ibis
niemiecka: Waldrapp
czeska: Ibis skalní
francuska: Ibis chauve
hiszpańska: Ibis Eremita
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Ibis grzywiasty - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 70 cm do 80 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 120 cm do 135 cm.
Ciężar: do 1.5 kg
Maksymalna długość życia
25 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Ibisowate (Threskiornithidae)

Występowanie i środowisko

Północna Afryka, Środkowy Wschód. Suche tereny, półpustynie i stepy.

Tryb życia i zachowanie

Żeruje na ziemi. Jest monogamiczny. Para ptaków łączy się na całe życie.

Pożywienie

Duże owady, głównie chrząszcze i szarańcza, pająki, skorpiony, małe gady i płazy.

Rozmnażanie

Gniazduje w koloniach (3-30 par) na stromych skałach, ruinach. Wyprowadza 1 lęg w roku. Jest monogamiczny. Okres godowy rozpoczyna się w marcu lub kwietniu. Gniazdo buduje z suchych gałęzi i trawy. Samica składa 2-4 jaja, które wysiaduje przez 24-28 dni. Młode opuszczają gniazdo po 43-47 dniach. Dojrzałość płciową ibisy grzywiaste uzyskują po 3 latach. Do lęgów przystępują przed 6 rokiem życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Ibis grzywiasty występował do XVII w Europie.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-05-01, GAT-134








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.