PL

Ibis kasztanowaty

Ibis kasztanowaty (Plegadis falcinellus) to gatunek ptaka z rodziny ibisowatych. Ma długi i zakrzywiony dziób, długą szyję oraz nogi. Upierzenie kasztanowo brązowe, miejscami purpurowe, z metalicznym połyskiem i zielonkawym odcieniem na skrzydłach. Fragment kantarka jest nieupierzony, niebieski z jaśniejszymi brzegami. W szacie spoczynkowej głowa i szyja są kreskowane, a kantarek ciemnieje, podobnie jak całe upierzenie.


Ibis kasztanowaty(Plegadis falcinellus)
© Javier Castro - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje na wszystkich kontynentach świata poza Antarktydą. Największy zasięg występowania ma w Afryce i w Australii. W Ameryce Południowej występuje tylko na niewielkim obszarze na północy. Występuje tez na południu Europy. Zalatuje także sporadycznie do Polski. Preferuje tereny wilgotne, wodne, ujścia rzek, laguny.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te koczują. Osobniki populacji europejskiej zimują w Afryce.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 55-65 cm, w tym ogona do 11 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 88-105 cm, a ciężar ciała 530-770 g.

Pożywienie

Poluje na owady, rzadziej niewielkie kręgowce.

Rozmnażanie

Gniazduje w koloniach, często z innymi ptakami. Gniazdo buduje na drzewie lub w szuwarach. Jest monogamiczny. Lęgi odbywa w okresie od końca kwietnia do czerwca. Samica składa 3-6 jaj i wysiaduje je wraz z samcem przez 21 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-07, GAT-2147

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Ibis kasztanowaty
    

Okres obserwacji w Polsce ibisa kasztanowatego.

         

Ibis kasztanowaty odbywa lęgi.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.