Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Jaszczurka zwinka
(Lacerta agilis)

Jaszczurka zwinka (Lacerta agilis) to dość pospolita w Polsce jaszczurka, pięknie ubarwiona. Jest to najbardziej pospolity gad występujący w Polsce. Ubarwienie jest zmienne. Grzbiet jest brązowy z rzędem plam, w środku każdej plamy jest nieregularna biała plamka. W okresie godowym samice mają zieloną stronę brzuszną, a plamy czasowo zanikają.

Na udzie po stronie brzusznej znajduje się 11-14 otworów gruczołów zapachowych, które głównie w okresie godowym wydzielają substancję ułatwiającą odnajdywanie się jaszczurek i identyfikację płci.

Jak większość jaszczurek posiada zdolność do regeneracji ogona.

Jaszczurka zwinka (Lacerta agilis)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Jaszczurka zwinka (Lacerta agilis)
Nazwy obce
angielska: Sand Lizard
niemiecka: Zauneidechse
czeska: Ještěrka obecná
francuska: Lezard des Souches
hiszpańska: Lagarto Ágil
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Jaszczurka zwinka - mapa występowania na świecieJaszczurka zwinka - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 18 cm do 23 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Gady (Reptilia)
Rząd: Łuskonośne (Squamata)
Rodzina: Jaszczurki właściwe (Lacertidae)
Quizy
Quiz - gady Polski
Quiz - Gady Polski - poziom podstawowy - 20 pytań

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje suche lasy, parki, ogrody nasypy kolejowe, kamieniste zbocza i inne nasłonecznione miejsca Europy i Azji. Granicą pionowego występowania jest wysokość 1550 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Schwytana zwinka odrzuca ogon i ucieka. Jest to niezwykle zwinny i szybki gad.

Pożywienie

Zjada pająki, owady i ślimaki.

Rozmnażanie

W okresie od maja do lipca samica składa 3-14 jaj o wymiarach 1,4 × 0,9 cm do nory wykopanej w wilgotnej glebie. Jaja mają pergaminowe osłonki. Młode wykluwają się po 5-12 tygodniach, są podobne do rodziców i są od razu samodzielne.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega ścisłej ochronie w Polsce.

Ciekawostki

Jaszczurka zwinka jest najbardziej pospolitym gadem Polski.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-09-10, GAT-47


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
jaszczurka zwinka
    tlo-ikonatlo-ikonatlo - ikona     

Samica jaszczurki zwinki składa jaja do norki w wilgotnej glebie

      tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   

Z jaj wylęgają się małe jaszczurki zwinki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.