Logo Media Nauka

Jeż uszaty (Hemiechinus auritus)
© Matthew Cole - Fotolia.com

Jeż uszaty

Jeż uszaty (Hemiechinus auritus) to przedstawiciel owadożernych z rodziny jeżowatych, którego charakterystyczną cechą są duże małżowiny uszne (nawet 5 cm) i małe rozmiary ciała. Kolce mają charakterystyczny, piaskowy kolor.

Występowanie i środowisko

Południowo-wschodnia Europa, zachodnia i środkowa Azja, a także północna Afryka. Preferuje suche tereny oraz tereny górskie.

Tryb życia i zachowanie

Zakłada gniazda w norach, które kopie sam. Czasem zajmuje nory po innych ssakach. Jeż uszaty jest zwierzęciem nocnym. Zapada w sen zimowy. Podczas suszy czasem zapada także w sen letni. Całą swoją aktywność jeż ten poświęca na poszukiwanie pożywienia.

Morfologia i anatomia

Małżowiny uszne osiągają 3-4 cm długości. Są bardzo ruchliwe. Zmysł powonienia jest najbardziej rozwinięty. To za pomocą niego jeże wyszukują pokarm.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim owady, a także drobne kręgowce, jaja, owoce oraz ziarno.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Pytania

Do czego jeżowi uszatemu służą duże uszy?

W przypadku tego gatunku podstawową funkcją jest pełnienie mechanizmu termoregulacyjnego. Cienkie małżowiny o dużej powierzchni efektywnie oddają ciepło.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-22, GAT-370


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaJeż wschodni
Erinaceus roumanicus
Jeżowate
Jeżowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.