Stepojeż uszaty

Stopojeż uszaty, jeż uszaty (Hemiechinus auritus) to przedstawiciel owadożernych z rodziny jeżowatych, którego charakterystyczną cechą są duże małżowiny uszne (nawet 5 cm długości) i małe rozmiary ciała. Kolce mają charakterystyczny, piaskowy kolor.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Stepojeż uszaty (Hemiechinus auritus)

© Matthew Cole - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Obszar naturalnego występowania stopojeża uszatego to południowo-wschodnia Europa, zachodnia i środkowa Azja, a także północna Afryka. Preferuje suche tereny oraz tereny górskie.

Tryb życia i zachowanie

Zakłada gniazda w norach, które kopie sam. Czasem zajmuje nory po innych ssakach. Jeż uszaty jest zwierzęciem nocnym. Zapada w sen zimowy. Podczas suszy czasem zapada także w sen letni. Całą swoją aktywność jeż ten poświęca na poszukiwanie pożywienia.

Morfologia i anatomia

Małżowiny uszne osiągają 3-5 cm długości. Są bardzo ruchliwe. Zmysł powonienia jest najbardziej rozwinięty. To za pomocą niego jeże wyszukują pokarm.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim owady, a także drobne kręgowce, jaja, owoce oraz ziarno.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

Pytania

Pytania

Do czego jeżowi uszatemu służą duże uszy?

W przypadku tego gatunku podstawową funkcją jest pełnienie mechanizmu termoregulacyjnego. Cienkie małżowiny o dużej powierzchni efektywnie oddają ciepło.



Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Powiązane quizy

Ssaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
19.46 / 64.87%
2024-01-20



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego – Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2013-03-22, GAT-370
Data aktualizacji artykułu: 2022-09-03




©® Media Nauka 2008-2023 r.