Jeż zachodni

Jeż zachodni, jeż europejski (Erinaceus europaeus) to gatunek owadożernego ssaka z rodziny jeżowatych. To nasz największy jeż. Z wierzchu ciało jeża pokryte jest kolcami. Ich ubarwienie jest żółtawe z ciemną przepaską mniej więcej w środku. Spód ciała jest żółty lub brązowy (u jeża wschodniego białawy).

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Jeż zachodni (Erinaceus europaeus)

© brudertack69 - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

To gatunek europejski. W Polsce jeż zachodni zamieszkuje zachodnią cześć kraju. Nie stroni od zabudowań ludzkich, nawet miast. Jeż europejski został introdukowany w Nowej Zelandii.

Tryb życia i zachowanie

W razie zagrożenia jeż zachodni zwija się w kulkę. Jest aktywny o zmroku i w nocy. Od połowy października do kwietnia zapada w sen zimowy. Kryje się w norach, pod korzeniami, w stertach gałęzi. Zwierzę to żyje do 10 lat.

Morfologia i anatomia

Osiąga ciężar ciała 1400 g. Długość ciała wynosi 20-35 cm, w tym ogona - 4-5 cm.

Pożywienie

Poluje na owady, mięczaki, dżdżownice i drobne kręgowce, także wypija jaja ptaków. Rośliny zjada tylko w okresie braku innego pokarmu.

Rozmnażanie

Okres godowy trwa od maja do września. Jeż ten wyprowadza do 2 miotów w ciągu roku. Po ciąży trwającej 5-6 tygodni samica rodzi 3-8 młodych. Młode mają miękkie kolce, które dopiero po 5 tygodniach stają się twarde.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek ten znajduje się pod ochroną w Polsce.

Ciekawostki

Na ciele jeża zachodniego znajduje się około 7000 kolców!

Wbrew powszechnemu sądowi, jakoby jeż nosił jabłka, inne owoce, czy grzyby na swoich kolcach, wcale tak nie jest. To wybitny mięsożerca.

Pytania

Pytania

Czym się różni jeż wschodni od zachodniego?

Jeż zachodni jest większy i nigdy nie ma białego spodu.




Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Trwa sen zimowy jeża zachodniego.
       Trwa okres rozrodu jeża zachodniego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Powiązane quizy

Ssaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
19.46 / 64.87%
2024-01-20



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego – Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Hanna i Antoni Gucwińscy – Zoologia Tom I Ssaki Część I Leksykon popularnonaukowy., ISBN 83-88988-01-8, Albatros 2003
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Praca zbiorowa – Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0

© medianauka.pl, 2018-12-26, GAT-16129
Data aktualizacji artykułu: 2022-05-22




©® Media Nauka 2008-2023 r.