Logo Serwisu Media Nauka

Kariama czerwononoga
(Cariama cristata)

Kariama czerwononoga (Cariama cristata) to piękny, duży ptak z rodziny dwuczubów o wysokich, czerwonobrązowych nogach, haczykowato zakończonym czerwonym dziobie i z czubem z przodu głowy. Kolor upierzenia z wierzchu brunatny lub żółtoszary, pierścień wokół oka w kolorze niebieskim, spód biały, ogon ciemny z zakończonymi białym kolorem sterówkami.

Kariama czerwononoga (Cariama cristata)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Kariama czerwononoga (Cariama cristata)
Nazwy obce
angielska: Red-legged Seriema
niemiecka: Rotfußseriema
czeska: Seriema rudozobá
francuska: Cariama huppé
hiszpańska: Seriema de patas rojas, cariama crestada, socori
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kariama czerwononoga - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 80 cm do 90 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Dwuczuby (Cariamidae)

Występowanie i środowisko

Suche lasy i sawanny Wyżyny Brazylijskiej aż po Paragwaj i północną Argentynę.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w parach lub niewielkich grupach. Noce spędza na drzewach. Niechętnie lata, świetnie biega. Podczas ucieczki biegnie ze spuszczoną głową.

Pożywienie

Jaszczurki, węże, gryzonie, duże owady, owoce.

Rozmnażanie

Samiec tokuje wiosną, odzywając się głosem, który przypomina wybuchy śmiechu. Gniazdo, zbudowane z suchych gałęzi, umieszcza nisko na drzewie lub na ziemi. Samica znosi zwykle 2 duże jaja, ubarwione na jasnoczerwono z rzadkimi brunatnymi plamkami. Jaja wysiaduje samiec i samica. Czas wylęgu - 25-27 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Kariama jest łatwa w hodowli.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-11-30, GAT-102







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.