Logo Serwisu Media Nauka

Dwuczuby (Cariamidae)

Dwuczuby, kariamy (Cariamidae) to rodzina ptaków z rzędu żurawiowatych. Rodzina ta liczy dziś 2 rodzaje i 2 gatunki.

Wygląd

Mają długie nogi oraz szyję. Na głowie czub, u jednego z gatunków czub jest rozdwojony. Skrzydła są zaokrąglone, ogon długi. Upierzenie jest szare.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Kariama czerwononogaKariama czerwononoga (Cariama cristata)

Kariama to duży ptak z rodziny dwuczubów o wysokich, czerwonobrązowych nogach. Podczas ucieczki biegnie ze spuszczoną głową.


Nazwa rodziny
Dwuczuby (Cariamidae)
Występowanie
Ameryka Południowa.
Liczba gatunków na świecie
2
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Dwuczuby (Cariamidae)
Długość ciała
Długość: 70-90 cm.
Głos
Głośne skowyty.
Najmniejszy gatunek
Kariamka czarnonoga (Chunga burmeisteri)
Największy gatunek
Kariama czerwononoga (Cariama cristata)

Inne gatunki

  • Kariamka czarnonoga (Chunga burmeisteri)

Występowanie i środowisko

Zamieszkują Amerykę Południową. Preferują suche środowiska o luźnym zadrzewieniu, obszary trawiaste.

Tryb życia i zachowanie

Szybko biegają. Są to ptaki naziemne. Prowadzą dzienny tryb życia. Są bardzo płochliwe. Pary lęgowe trzymają się z dala od siebie, stąd wniosek iż przejawiają zachowania terytorialne.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Gniazdo z gałązek kariamy zakładają na krzewie lub niskim drzewie na wysokości do 3 m nad ziemią. Samica składa 2-3 jaja, które wysiaduje przez 24-30 dni. Pisklętami opiekują się oboje rodzice.

Pożywienie

Są wszystkożerne. Zjadają drobne zwierzęta takie jak żaby, gady, duże owady, pisklęta, gryzonie, liście, nasiona, dzikie owoce, kukurydzę, fasolę. Polują na młode węże.

Ochrona i zagrożenia

Kariamy nie są zagrożone wyginięciem.

Ciekawostki

Młode osobniki są chwytane przez ludzi i oswajane. Trzymane w zagrodach służą jako zwierzęta ostrzegające przed zagrożeniami.

Zdjęcia i grafiki - galeria





© medianauka.pl, 2014-01-06, RODZ-51



Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.